Middagstipset: Tabbouleh med blomkål

Rester från frysen? Ugnstekt kyckling- eller quornfilé eller några skivor goda italienska charkuterier? Kanske lite rökt lax eller grillad halloumi? Den här salladen är det perfekta tillbehöret, eller en hel måltid för den som vill äta en helgrön middag. Passar också fint på buffébordet.

Gott till mycket. Tabbouleh, som tillbehör eller som ensamrätt. Gott och fräscht.

Gott till mycket. Tabbouleh, som tillbehör eller som ensamrätt. Gott och fräscht.

Foto: Josefin Viklund

MIDDAG2016-04-01 13:00

Det finns många varianter av denna klassiska sallad, som ofta finns med på bordet när det serveras libanesiska meze, smårätter. Den brukar göras med bulgur, som är ett slags matvete, men blir också mycket god och lite annorlunda med finhackad blomkål.

4-6 portioner

1 blomkålshuvud

4 mogna stora tomater

1 gurka

4 salladslökar

1 kruka färsk mynta

1 kruka färsk persilja

1 citron

1/2 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

2 tsk örtsalt

svartpeppar

1 msk flytande honung

Hacka blomkålen mycket fint eller kör den i matberedare. Det ska bli som ett "ris". Hacka tomater och gurka, jag tycker att det ska vara ganska finhackat. Strimla salladslöken. Blanda allt i en stor skål, eller på ett uppläggningsfat. Hacka persilja och mynta och blanda ned. Pressa citronen och blanda med olivolja i en skål. Tillsätt örtsalt, svartpeppar, honung och en fint riven vitlöksklyfta. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Servera med valfritt tillbehör, salladen är utmärkt till allt grillat!

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!