Middagstipset: Sparrissallad med apelsin och pecannötter

Så här års frossar jag i alla goda primörer som trängs i grönsaksdisken. I väntan på egenodlad sallad och färska kryddor direkt ur pallkragen får sparrisen ta plats på middagsbordet. Den här matiga salladen får härligt tuggmotstånd av rostade pecannötter.

Äntligen sparris! Testa denna sallad till middag.

Äntligen sparris! Testa denna sallad till middag.

Foto: J.M. Hirsch

MIDDAG2016-05-24 13:00

4 portioner

12 gröna sparrisar

8-10 vita sparrisar

2 apelsiner, gärna ekologiska

4 salladslökar

250 g halloumi, eller fetaost

2 dl skalade pecannötter

Dressing:

1 citron, skal och saft

1/2 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

1,5 dl brynt smör (smält och bryn på medelhög värme tills det börjar dofta nötaktigt)

salt, peppar

Skala den vita sparrisen, skalet ger en bitter smak. Skär bort de träiga "bottnarna", på både den vita och den gröna. Förväll hastigt i kokande vatten och stek sedan sparrisen i en klick smör. Salta lätt. Alternativt, lägg sparrisen på grillen. Lägg upp på ett fat. Skär bort skalet och de vita hinnorna från apelsinerna. Skiva i snygga klyftor och lägg ovanpå sparrisen. Strimla salladslöken och strö över. Smula över halloumi eller fetaost. Häll sist över smöret, efter att du har blandat i en riven vitlöksklyfta, citronskal och citronsaft och svartpeppar. Rosta nötterna hastigt i torr stekpanna och toppa salladen med dem. Funkar fint som ensamrätt, eller tillsammans med lite lufttorkad skinka.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!