4 portioner
2,5 dl arborioris
1 knippe grön sparris
1 stor portabello
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ask körsbärstomater
1 buljongtärning, grönsaksbuljong
2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
1 kruka persilja
150 g riven pecorinoost
salt, peppar
olivolja
cirka 1 liter vatten
Hacka lök och vitlök fint. Dela sparrisen i mindre bitar och skär bort den träiga delen längst ned. Hacka svampen. Fräs mjukt i lite olja, ska inte ta färg. Häll på mer olja och tillsätt riset, det ska täckas av oljan. Låt fräsa med i pannan tills riskornen ser något genomskinliga ut. Slå på vinet och låt koka upp. Koka upp vattnet i en vattenkokare, det ska vara hett. Rör om i riset och smula i buljongtärningen. Tillsätt vatten och rör om eftersom, tillsätt mer vatten så fort risotton börjar se torr ut. Rör hela tiden, den ska bli krämig i konsistensen. Tillsätt tomaterna när det återstår cirka 10 minuter av tillagningen.
Risotton är klar när riskornen är mjuka men fortfarande har en lite hård kärna. Tillsätt den sista vattenskvätten. Tillsätt osten och rör om. Hacka persiljan fint och strö över. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite pressad citron.
Smaklig måltid!