Papayasallad är en underbar thailändsk sallad. Söt, stark och krispig. Lägg till räkor så har du en fräsch middagsrätt. För vegetariskt alternativ, välj stekt marinerad tofu.
4 portioner
500 g grön papaya
1 ask cocktailtomater
10 haricot verts
2 morötter
1 röd chili, färsk
2 lime
3 msk fisksås
2 msk honung eller palmsocker
2 dl jordnötter
400 g räkor med skal
Skala vitlöken och lägg den i en mortel. Dela, kärna ur och tillsätt chilin. Mortla chili och vitlök till en röra. Skölj bönorna, dela dem eventuellt i två delar. Krossa bönorna ihop med vitlöken och chilin. Blanda i fisksåsen. Skölj, skala och kärna ur papayan. Hyvla i tunna skivor med mandolin och strimla därefter i långa strimlor. Alternativt använd osthyvel eller potatisskalare för att få tunna skivor som sedan strimlas. Lägg papayan i en stor skål och blanda i chili och vitlök. Skala och strimla morötterna. Blanda ned i skålen. Klyv tomaterna på mitten och blanda i dem. Pressa i en lime och dela den andra i fyra klyftor till garnering. Låt salladen dra en stund medan du skalar räkorna. Lägg upp sallad på stora salladsblad till var och en. Toppa salladen med räkor och servera med limeklyftor.
Smaklig måltid!