4 portioner
600 g lax
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chilifrukt
1 kruka koriander
1 ägg
svarta (eller ljusa) sesamfrön
salt, peppar
olja till stekning
Hacka laxen fint med kniv eller kör med stavmixer. Lägg ned i en skål. Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur och hacka chilin fint. Hacka koriander och blanda i. Tillsätt ägget, salta och peppra. Forma till biffar, smeten är ganska lös men håller ihop ändå. Lägg biffarna på ett stort fat. Strö över sesamfrön runt om. Ställ åt sidan.
Kokossås:
1 burk kokosmjölk
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
3 msk jordnötssmör
1 msk soja
1 msk flytande honung
1 broccoli
2 dl sojabönor (finns i frysdisken)
1 ask körsbärstomater
1 krm gurkmeja
1 lime, skalet och saften
olja till stekning
salt, peppar
Skär broccolin i buketter. Strimla salladslöken och dela tomaterna i halvor. Hetta upp olja och fräs grönsakerna en liten stund. Slå på kokosmjölk och rör i jordnötssmöret. Tillsätt soja, honung och gurkmeja. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka upp och puttra en stund tills den tjocknar. Blanda ned sojabönorna. Ta i limeskalet och pressa i saften. Stek biffarna på medelhög värme, tills de är genomstekta. Servera med ris eller quinoa. Lägg upp biffarna och skeda över sås och grönsaker. Tips: Variera genom att servera biffarna som burgare på grovt bröd med en god yoghurtdressing, rödlök och skivad avokado. Smaklig måltid!