Middagstipset: Grillade revbensspjäll med sötpotatispommes

Revbensspjäll som först kokas möra och sedan penslas med en härlig chiliglaze blir perfekta på grillen. Äntligen helg!

Gott på grillen. Tjocka förkokta revbensspjäll blir möra och fina på grillen!

Gott på grillen. Tjocka förkokta revbensspjäll blir möra och fina på grillen!

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-05-20 14:00

4 portioner

Spjäll:

2 kg tjocka revbensspjäll av gris

3 lagerblad

hela pepparkorn

salt

vatten

Dela spjällen så att vart och ett blir ett ben med kött. Lägg spjällen i en stor kastrull och täck med vatten. Krossa några hela svartpepparkorn och lägg ned dem tillsammans med lagerbladen. Salta vattnet lätt. Koka upp och koka spjällen cirka 40 minuter.

Glaze:

2 msk honung

3 msk japansk soja

1 dl olja

1 vitlöksklyfta, grovt hackad

1 röd chilifrukt, hackad

några droppar hickory smoke, eller 1 matsked rökig whisky

salt, peppar

Pensla spjällen med glazen och låt ligga medan grillen blir varm.

Chipotlemajonnäs:

2 äggulor, rumsvarma

1-2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

1 bit chipotle, mortlas (torkad chili med rökt smak)

salt

Vispa äggulorna med elvisp och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa ordentligt så at såsen tar ihop till en majonnäs, den ska vara krämig och tjock. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt.

Pommes:

Jag brukar blanda sötpotatis och vanlig potatis, då sötpotatis blir ganska mäktigt att äta enbart.

12 runda potatis

3 sötpotatisar

salt, olja

Skala och skär sötpotatis och potatis i strimlor. Fritera i fritös, eller ugn. För ugnen, lägg dem i en långpanna och ringla över olja. Strö över flingsalt.

Grilla revbensspjällen tills de fått fin yta. Släng gärna på några förkokta majskolvar på grillen när du ändå är igång. Servera spjäll med pommes, majonnäs och majskolv. Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!