4 portioner
Spjäll:
2 kg tjocka revbensspjäll av gris
3 lagerblad
hela pepparkorn
salt
vatten
Dela spjällen så att vart och ett blir ett ben med kött. Lägg spjällen i en stor kastrull och täck med vatten. Krossa några hela svartpepparkorn och lägg ned dem tillsammans med lagerbladen. Salta vattnet lätt. Koka upp och koka spjällen cirka 40 minuter.
Glaze:
2 msk honung
3 msk japansk soja
1 dl olja
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 röd chilifrukt, hackad
några droppar hickory smoke, eller 1 matsked rökig whisky
salt, peppar
Pensla spjällen med glazen och låt ligga medan grillen blir varm.
Chipotlemajonnäs:
2 äggulor, rumsvarma
1-2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 bit chipotle, mortlas (torkad chili med rökt smak)
salt
Vispa äggulorna med elvisp och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa ordentligt så at såsen tar ihop till en majonnäs, den ska vara krämig och tjock. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt.
Pommes:
Jag brukar blanda sötpotatis och vanlig potatis, då sötpotatis blir ganska mäktigt att äta enbart.
12 runda potatis
3 sötpotatisar
salt, olja
Skala och skär sötpotatis och potatis i strimlor. Fritera i fritös, eller ugn. För ugnen, lägg dem i en långpanna och ringla över olja. Strö över flingsalt.
Grilla revbensspjällen tills de fått fin yta. Släng gärna på några förkokta majskolvar på grillen när du ändå är igång. Servera spjäll med pommes, majonnäs och majskolv. Smaklig måltid och trevlig helg!