4 portioner
600 g renskav
1 gul lök
10 champinjoner
2 msk vetemjöl
2 msk soja
salt, peppar
1,5 dl lingon (frysta går bra)
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 msk honung
3-4 dl grädde
Stek skavet och ställ åt sidan. Hacka löken och skiva svampen. Stek dem i smör tills de mjuknar. Blanda med skavet, salta och peppra. Strö över vetemjöl och häll på grädden. Tillsätt soja, honung och hackad rosmarin. Rör i lingonen och låt koka upp. Späd med vatten om såsen är för tjock.
Potatismos:
1 kg mandelpotatis
50 g smör
2-3 dl mjölk
salt, peppar
Smält smöret och låt det brynas i en kastrull tills det blir brunt i färgen och börjar dofta nötigt. Tillsätt mjölken. Koka potatisen tills den är mjuk. Mosa den med en potatisstamp. Värm på smör- och mjölkblandningen. Vispa ned den i moset med elvisp. Smaka av med salt och peppar. Servera med renskav och eventuellt lite färsk hackad persilja.
Smaklig måltid!