Middagstipset: Gräddstuvat renskav med potatismos

Glöm seniga köttslamsor, numera finns det renskav av utmärkt kvalitet att köpa för den som inte ids skava själv!

Husmanskost är mums! Renskav och potatismos, en klassiker.

Husmanskost är mums! Renskav och potatismos, en klassiker.

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-05-19 14:15

4 portioner

600 g renskav

1 gul lök

10 champinjoner

2 msk vetemjöl

2 msk soja

salt, peppar

1,5 dl lingon (frysta går bra)

1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

1 msk honung

3-4 dl grädde

Stek skavet och ställ åt sidan. Hacka löken och skiva svampen. Stek dem i smör tills de mjuknar. Blanda med skavet, salta och peppra. Strö över vetemjöl och häll på grädden. Tillsätt soja, honung och hackad rosmarin. Rör i lingonen och låt koka upp. Späd med vatten om såsen är för tjock.

Potatismos:

1 kg mandelpotatis

50 g smör

2-3 dl mjölk

salt, peppar

Smält smöret och låt det brynas i en kastrull tills det blir brunt i färgen och börjar dofta nötigt. Tillsätt mjölken. Koka potatisen tills den är mjuk. Mosa den med en potatisstamp. Värm på smör- och mjölkblandningen. Vispa ned den i moset med elvisp. Smaka av med salt och peppar. Servera med renskav och eventuellt lite färsk hackad persilja.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!