Middagstipset: Asiatiska pannkakor med starksyrlig gurksallad

Måndag igen och ja, nu måste vi tänka på vardagsmaten. De här pannkakorna tar en liten stund att göra, men gör gärna dubbel sats och frys in för framtida behov.

Asiatiska pannakakor är mums! Perfekt när ni tröttnat på sylt- och gräddevarianten!

Asiatiska pannakakor är mums! Perfekt när ni tröttnat på sylt- och gräddevarianten!

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-04-11 13:00

Här har jag fyllt med grönsaker, men välj bland det du har hemma. Knaperstekt tofu, grillad kyckling, räkor eller stekt strimlad lövbiff är också gott.

4 portioner

2,5 dl standardmjölk

2 msk japansk soja

1 ägg

120 g rismjöl

2 salladslökar, tunt strimlade

olja till stekning

Vispa ägg, mjölk och soja i en skål. Tillsätt rismjölet eftersom och därefter strimlad salladslök. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och häll i 0,5 dl av smeten. Vinka pannan åt olika håll så smeten rinner ut till en mindre pannkaka/plätta. Stek tills den fått fin färg på båda sidor. Grädda dock försiktigt så den inte blir för krispig, då blir den svår att rulla ihop. Upprepa tills all smet är slut, lägga över folie så att pannkakorna håller värmen.

Grönsaker:

2 stora morötter

1 stor paprika

12 champinjoner

3 salladslökar

2 vitlöksklyftor

salt

olja till stekning

Riv morötterna, eller använd en så kallad spiralizer. Strimla paprikan och skiva svampen. Strimla salladslöken och hacka vitlöksklyftorna fint.

Stek hastigt i het olja, grönsakerna ska fortfarande vara spänstiga.

Starksyrlig gurksallad:

1 gurka

1 färsk chili

1 gurka koriander

1 lime

salt

lite flytande honung

Finhacka gurka och chili. Hacka koriander. Blanda ihop och pressa i limen. Smaka av med salt och lite honung.

Topping:

Kokoschips, sesamfrön, cashewnötter och/eller jordnötter

Låt var och en fylla sin egen pannkaka. Börja med varma grönsaker, lägg på gurksallad och strö över topping. Vik ihop som ett tortillabröd, bit och njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!