Mer journalistik till Kalix och Jokkmokk

Grattis Jokkmokk, Övertorneå, Överkalix, Pajala, Boden, Gällivare och Kalix. Ni får ingen ny herrklädesbutik – men mer journalistik.

4 september 2019 21:52

Som lokaltidning i Norrbotten är det ibland svårt att vara tillräckligt lokal. Våra 250 000 invånare är ju rätt spridda i länet. Vi har 14 kommuner med politiska processer, människor vars historier borde få höras, fotbollsmatcher och arrangemang. Med skolnedläggningar och nya äldreboenden, företagssatsningar och brott som begås.

Många händelser fångar vi. I NSD eller Kuriren kan du som läsare mötas av 30-40 lokala nyheter, berättelser och händelser – varje dag. Men vi kan inte bevaka allt så bra som vi hade velat. Tillsammans har vi redan flera lokalkontor i länet: I Kiruna, Gällivare, Boden, Kalix och Haparanda. Här finns just nu sju duktiga journalister, några av dem är våra mest erfarna. Men snart kommer vi satsa ännu mer på lokaljournalistiken.

När regeringen tittar över Sverige så ser man ett antal så kallade ”vita fläckar”. Områden där journalisterna är obefintliga, eller alldeles för få för att bevaka den folkmängd man har på orten. Där det är svårt att finanserna journalister, då annonskronorna är för få och prenumeranterna inte nog många för att det ska gå runt. I våras kunde medier söka statliga pengar för att utöka sin bevakning av dessa områden, och vi ville självklart vara med. Vår lokala journalistik är det viktigaste vi har, och nu har vi fått chansen att bli ännu bättre. Vi kommer både anställa nya journalister och anlita frilansande journalister som bevakar Jokkmokk, Gällivare, Pajala, Överkalix, Övertorneå, Kalix, Boden och Haparanda för antingen NSD eller Kuriren. Resultatet kommer bli fler bra nyheter – intressanta för både ortens medborgare och hela länet. Vårt län behöver synas mer – och det ser vi nu till!

Snart får ni möta våra nya lokala journalister i tidningen. Se till att de får tips, önskemål och får veta vad som händer på orterna. Vad ni snackar om vid middagsbordet och på arbetsplatsen. Om lögner sprids i sociala medier eller om ni vet om en riktig solskenshistoria. För vi vill vara när er läsare, hitta de orättvisor som drabbar er och visa vad som händer hos er för andra.

Den här satsningen sker i år, men vi hoppas på en fortsättning. I veckan kom beskedet att regeringen tillför mer pengar till just detta. Det visar att även politikerna ser att journalistiken behövs i hela landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Junkka, redaktionschef