Middagstipset: Vegetarisk lasagne med grönkål

Grönt och gott. Grönkålen ger den här lasganen ett härligt tuggmotstånd.

Grönt och gott. Grönkålen ger den här lasganen ett härligt tuggmotstånd.

Foto: Linda Kask

Matkultur2015-12-16 13:00

4 portioner

500 g färska lasagneplattor

Tomatsås:

2 rivna morötter

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

2 pkt krossade tomater

vatten

1 tärning grönsaksbuljong

färska eller torkade örtkryddor, till exempel basilika, timjan och/eller persilja

honung

olivolja

Istället för béchamelsås:

1 fetaost

mellangrädde

hackad grönkål

Toppa med riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med tomatsåsen. Riv morötter, hacka lök och vitlök. Bryn allt hastigt i lite olivolja. Slå i tomaterna, smula ned buljongtärning och låt såsen koka ihop 10-15 minuter. Späd med 2-3 dl vatten. Tillsätt kryddor, smaka av med salt och peppar och lite honung om tomatsmaken är för skarp. Bottna en stor ugnsform med höga kanter med tomatsås. Lägg ett lager med lasagneplattor och ett lager med grönkål. Smula över halva fetaosten och slå på cirka 1 dl grädde. Lägg ett lager tomatsås till och upprepa proceduren tills formen är nästan full. Toppa med riven ost och tillaga lasagnen i ugnen tills osten har fått en knaprig yta. Servera gärna med en sallad på ruccola, tärnad avokado och lite pressad citron.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!