Kocktail: Grönsakerna växer på tallriken

Foto: Leif R Jansson/TT

Mat Mat Mat Mat Mat Mat Mat Mat2015-04-03 13:59

Trender är oftast bara trams. Men just nu är jag överförtjust i den största och viktigaste modeflugan som landat i matvärlden under de senaste åren. Grönsaker är nämligen hippare än hippt. I alla former. Från rot till blast.

Fina krogar lägger ned allt större krut på att hitta nya och spännande sätt att tillaga grönsaker. Från att ha fungerat som pliktskyldigt pynt på tallriken tar det gröna nu kommandot och dominerar allt fler menyer. Vi ser nya rätter, nya varianter och nya kombinationer. Utbudet bara växer.

Personligen har jag alltid gillat grönsaker. Jag tycker om både konsistensen, smaken och det faktum att man sällan blir tvärmätt efter en grönsaksfest. Dessutom är de väldigt mångsidiga och lätta att variera.

Att grönsakerna hamnar i fokus har dessutom enorma miljömässiga fördelar. Plus att den nya attityden att ta hand om hela grönsaken, inte bara de finaste delarna, minskar restaurangernas avfallsmängder alldeles kopiöst.

Så just i det här fallet är det bara att applådera trendsättarna. Låt oss bara hoppas att just den här modenycken är här för att stanna. I all evighet, amen.

Veckan godingar

1. Assyrtiko – Grekiskt favoritvin.

2. Pizza med brysselkål – Så fel, men ändå så rätt.

3. Gratinerad fransk löksoppa – Alltid gott när det är lite småkallt ute.

Ung mästerbagare utsedd

Amanda Gustavsson, 20, från Ryssby är Årets Unga Bagare. Hon tog nyligen hem segern i SM för Unga Bagare. Till vardags jobbar hon på Bakery & Spice i Solna. Nu siktar hon på EM-guld och är direktkvalificerad till Svenska Juniorbagarlandslaget.

Tvåa blev Amanda Bäckström från Öland, som jobbar på Vetekatten i Stockholm. Trea kom Anna Säll från Jönköping, studerande.

Källa: Sveriges Bagare & Konditorer

Gammalt som nytt

Smart sätt att väcka nytt liv i torrt bröd: gnugga det med isbitar och värm i ugnen i cirka 12-15 minuter. (TT) (TT) (TT)

Magiskt och fungerar

Underligt knep som faktiskt fungerar: Lägg en träslev över grytan så riskerar den inte att koka över.

Michelin-restauranger i app

I februari kom Michelins guides för nordiska restauranger. Passade har den även släppts även som app. Vilket gör det enkelt för den kringresande på landsbygden att sikta in sig på en toppmåltid. Första Michelin-guiden kom ut för 115 år sedan i Frankrike och delades ut gratis till bilister, för att uppmuntra att resa ut på landet och äta gott.

Pizzakung ska koras

Är du en hejare på att laga pizza? Anmäl dig till pizza-SM, en tävling som arrangeras för att lyfta fram kreativa pizzabagare och yrkeskunnandet samt för att öka kvalitetsmedvetandet i branschen. Sista anmälningsdatum är 17 maj. Läs mer på http://www.pizza-sm.se/.

Citatet

"Man behöver ingen silvergaffel för att äta bra mat."

Paul Prudhomme, amerikansk kändiskock (TT) (TT) (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!