Madame Bonjour sprider dans i skolan

Under två dagar gästar Danse au coeur, Frankrikes motsvarighet till Dans i skolan, Piteå.

5 december 2009 06:00

 

Efter en workshop på Moderna museet i Stockholm kom på fredagen dess grundare Marcelle Bonjour, även känd som madame Bonjour, till Piteå för att föreläsa.

 

Med sig har hon koreografen Alban Richard, som på fredagen höll i dansövningar för danslärarstudenterna på universitetets institution för musik och medier och i dag lördag fortsätter med andra dansare från Norrbotten.

 

Marcelle Bonjour är något av en frontfigur för dans i skolan i Europa och det var hon själv som för ett 20-tal år sedan grundade danscenter som hon beskriver som ett resurscenter för den franska dansundervisningen i skolan, men även ett "experimentellt laboratorium".

 

Sverige är ett av de länder som hon har ett långvarigt samarbete med, sedan 1997.

 

- Dansundervisningen har kommit långt i Sverige. Metodiken är till stora delar densamma, men sedan finns det beståndsdelar som skiljer. En av skillnaderna är att vi i Frankrike i större utsträckning arbetar med konstnärer och koreografer i skolan, medan ni arbetar med danslärare, säger Marcelle Bonjour, som menar att även konstnärer kan få inspiration från att jobba med barn.

 

- Det är också viktigt att ta ta in andra konstformer, såsom musik, film, litteratur och konst, för att utveckla dansen, säger hon.

 

Inspireras av barn
Koreografen Alban Richards jobbar med barn från fyra år och uppåt och får stor inspiration av det.

 

- Jag ser det som en tillgång att kunna bidra till att sprida engagemang i skolorna och uppmanar mina svenska kollegor att också göra det, säger han.

 

Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef för det nystartade nationella Institutet Dans i skolan, som har sin bas i Piteå, konstaterar att det är något man jobbar med.

 

- Ett första steg är att höja statusen för att jobba i skolan och i det låter vi oss gärna inspireras av Danse au coeur, säger hon.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Hansson