Det var vid Bokmässan i Göteborg som Luleåbon Sakina Ntibanyitesha tilldelades stipendiet Årets invandrarförfattare av de Vylderfonden.

Hon kom till Luleå 2003 från ett av FN:s flyktingläger i det krigshärjade Kongo. Hennes rötter i Rwanda och Burundi, gjorde att hon under åratal tvingades på flykt undan misshandel, tortyr och ständigt med kriget bokstavligt i hasorna. Ändå lyckades hon gång på gång att rädda livet inte bara på sig själv utan också på sin son och två föräldralösa barn, som hon tog hand om.

Som barn fick hon själv bara två år i skolan. Hennes pappa ville inte betala. På SFI (Svenska för invandrare) i Luleå fick hon därför sin första riktiga skolgång. Hon utbildade sig sedan till undersköterska och började samtidigt att skriva, i första hand för att bearbeta alla minnen.

Nu har det blivit två böcker för Sakina Ntibanyitesha. Boken Ormbarn handlar om hennes uppväxt och Farligare än djur om flykten undan kriget i Kongo. Och det är de två böckerna som nu uppmärksammas av de Vylderfonden.

– Jag är naturligtvis väldigt glad att mina böcker uppskattas. Den här utmärkelsen gör mig ännu mer motiverad att fortsätta mitt skrivande, säger hon.

Hon säger att hon har mycket mer att berätta och att hon drömmer om att få möjlighet att ägna mer tid åt sitt författande. Hon har flera manus klara och ännu fler på gång.

Stiftelsen Familjen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare delar ut stipendiet vartannat år. Stipendiet är på 50.000 kronor.