Så fick till exempel de många vanliga lördagsgästerna på biblioteket oväntat besök när Katarina Rimpi iförd Anna-Stina Svakkos och Catarina Engströms fantasifulla kläder plötsligt brast ut i sånglig jojk mitt bland alla datorer. Det hela liknade Radiotjänsts TV-reklam där en kör plötsligt tackar den enskilde medborgaren för TV-licensen.
Denna happening ingick i en performance-liknande visning av tredimensionell textil kallad Nordlig barock i trapphuset. Svakko och Engström har samarbetat över kultur- och textilgränser och skapat kreationer kring det samiska och tornedalska arvet som på samma gång blickar framåt och bakåt. Resultatet har blivit både uppseendeväckande och roligt och bara att koppla ihop det storvulna ordet "barock" med alla sina betydelser med det samiska och tornedalska visar hur mycket Svakko och Engström tar ut svängarna. Förhoppningsvis följer en fortsättning.I Konsthallen visade Elisabeth Heilmann Blind från Samiska teatern tillsammans med Hivshu Robert E. Peary II upp grönländsk maskdans. Dansen har mångtusenåriga traditioner och kan framföras av både män och kvinnor. Från början en fruktbarhetsritual bestående av tre element - det skrämmande, det erotiska och det komiska där dansaren växlar mellan att vara människa, djur eller andeväsen.
I bibliotekets Regine-rum rullade hela tiden ett imponerande filmprogram, både utanför och inne i huset pågick seminarier, det talades om minoriteter i litteraturen, visades bildspel och de allra minsta kunde leka sång- och danslekar medan de lite äldre barnen kunde lyssna till spökhistorier upptecknade i Tornedalen. Som en extra clou inför den stora sångfinalen avslutades lördagens festivalprogram med den charmiga romska gruppen Mertzi och Terno Drom på restaurangscenen. En lokal grupp hemmahörande på Hertsön i Luleå, bestående av Mertsi Lindberg, Kyösti Lindberg, Sonja Lindberg, Maritza Palm och Tanja Hagert.
Med andra ord - en fungerande och inbjudande europeisk mötesplats mellan människor och språk, kulturer och åldrar, stad och land. Ett mångfaldens möte, långt från all instängd etnicitet. Absolut något att fylla ett kulturhus med - utan denna kåk skulle en festival som denna inte kunna arrangeras. Över lag hög kvalitet på programmen dessutom, bara det en nåd att stilla bedja om. Och en ständig påminnelse om att språkens tecken ofta döljer tårar, precis som Mikaela Larsson från Lidingö sjöng om i sin sång Oyfn pripet shik på jiddish under en konsert hon delade med flera unga sångare och musiker som sjöng på sina minoritetsspråk. En av flera sällsamma upplevelser denna helg. Kan Friesland, så borde väl Norrbotten kunna. Varför inte låta festivalen bli en tradition i vårt mångkulturella län?