Utställning med fokus på existentiella frågor

På söndag åker konstnärerna Ulrika Mörtberg, Jan-Erik Falk och Carlos Segovia till Fundacruz i Argentina med utställningen Del Polo Norte al Polo Sur - på svenska Från Nordpol till Sydpol.

TILL ARGENTINA. Ulrika Mörtberg, Jan-Erik Falk och Carlos Segovia                 åker till Argentina på söndag för att ställa ut på galleriet Casa de la cultura i staden Fundacruz.

TILL ARGENTINA. Ulrika Mörtberg, Jan-Erik Falk och Carlos Segovia åker till Argentina på söndag för att ställa ut på galleriet Casa de la cultura i staden Fundacruz.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-03-24 06:00

- Temat är indirekt. Den konst vi ställer ut präglas av att vi alla tre bor och verkar i Norrbotten. Det som är spännande är att den stad vi ska till påminner mycket om Luleå. De bor ungefär 80.000 personer i Fundacruz som är en hamnstad vid Atlantkusten fast på andra sidan jorden. Där av titeln på utställningen, säger Ulrika Mörtberg.

Det är andra gången konstnärer från länet ställer ut på galleriet Casa de la cultura. Första året var 2008 och då deltog fem konstnärer från Norrbotten. Då liksom nu handlar det om kontakter. Carlos Segovia är själv från Argentina och fick via vänner tips om galleriet.

- De ville ha en utställning med konstnärer från Norrbotten igen och eftersom jag känner Jan-Erik ville jag gärna bjuda med honom och Ulrika. Jag fick mycket hjälp när jag flyttade hit 2003 och vill gärna ge något tillbaka till alla dem som stöttat mig, säger Carlos Segovia.

Politisk konst
Jan-Erik Falk kommer att delta med stora kolteckningar under temat dåtid/nutid/framtid.

- Jag funderar mycket på hur vi ska komma vidare i framtiden. Nu konsumerar vi mer än vad jorden förmår. Jag vill få publiken att reflektera över framtidsfrågor. Därför kommer jag att inbjuda galleribesökarna att själva skapa framtidsbilden, säger Jan-Erik Falk. Han betonar vikten av politiska bilder.

- Även konstnärer behöver ta ställning, menar han.

Genom att arbeta med kol och det grafiskt svart/vita har han fått ny inspiration och nya idéer.

- Går man dessutom upp i format blir det riktigt mäktigt, säger han.

Födelse och död
För Ulrika Mörtberg är det den första utställningen på många år. Sedan 2006 har hon utbildat sig till yogalärare och la konsten på hyllan.

- Jag blev för pretentiös i skapandeprocessen och blev hämmad till slut.

Till denna utställning kommer hon dock att delta med nyskapade verk, kollage av gamla akryl och akvarellmålningar som hon inte varit nöjd med.

- Jag har suttit hemma, klippt och klistrat och skapat kollage i olika storlekar. Det var nästan som att vara barn igen och inte så dramatiskt som att ställa sig framför en tom vit målarduk. Processen har varit roligt istället för överambitiöst, säger Ulrika Mörtberg.

Under de senaste åren har hon förlorat många människor som stått henne nära. Därför låg temat födelse och död och livets existens inte långt borta.

- Jag märkte att många av mina bilder handlade om död och livet. Det var ingen plan men skapandeprocessen blev en sorts bearbetning av det jag genomlevt, säger hon.

34 olika språk
För Carlos Segovia är det snarare kärleken som står i centrum för hans verk, en video samt fotografier av så kallade kärlekslås kommer han att ställa ut, samt en stor bild där meningen "Jag älskar dig" står på 34 olika språk.

- Jag fick höra att det talas över 50 språk bara i Luleå. Därför vände jag mig till Svenska för invandrare och fick hjälp. Visst är det fantastiskt att det finns så många språk bara i Luleå.

Idén till hela utställningen började egentligen med hans eget giftemål och kärlek till en rysk kvinna från Murmansk.

- Jag gifte mig för några år sedan och vi graverade in våra namn på ett hänglås och hängde det vid hamnen i Murmansk tillsammans med alla andra kärlekslås innan vi slängde nycklarna i havet. För mig var denna tradition helt ny. Jag blev helt fascinerad av alla dessa hänglås och började leta information på nätet. Då insåg jag att de finns lite överallt i hela världen.

Kärlekslås
Ursprungligen kommer kärlekslås-traditionen från Kina, där det finns kärlekslås på flera platser runt Kinesiska muren. Det är en österländsk tradition, som innebär att ett brudpar sätter fast ett hänglås med sina initialer vid en bro och sedan slänger nyckeln i vattnet. På vissa platser låser paren två hänglås i varandra. Enligt legenden varar genom denna akt kärleken för evigt.

Men denna tradition är inte helt okomplicerad. För att ta ett exempel rapporterade nyhetsbyrån TT-AP den 10 mars 2007 att hänglås på en bro över Tibern i Rom hade utlöst ett politiskt bråk i Italien. Det var Roms socialistiske borgmästare Walter Veltroni som infört böter för dem som hänger upp hänglås på Ponte Milvio, en bro som går över Tibern i centrala Rom. 50 euro i böter skulle kärlekspar som ertappades med att hänga upp ett hänglås på Ponte Milvio och slänga nyckeln i Tibern. Högeropposition kontrade med att anklaga borgmästaren för att "trampa på de älskandes rättigheter". Då lades föreslaget fram att en specialbyggd lyktstolpe skulle sättas upp på ett torg i anslutning till bron.

- I Moska har man tillverkat ett särskilt stålträd för hänglås. Det verkar finnas lite speciallösningar på olika ställen. Vårt lås finns inte kvar i Murmansk. Det rensas med jämna mellanrum eftersom det blir så många, säger Carlos Segovia.

De tre konstnärerna kommer att stanna i Argentina till och med 9 april och kommer att medverka vid vernissaget.

- Fundacruz ligger i Patagonien och eftersom vi alla är naturintresserade kommer det bli otroligt spännande att även få uppleva den naturen, säger Ulrika Mörtberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!