Omdebatterat konstverk vann jordskredsseger

Utskällt och omdebatterat, men när Luleåborna själva fick rösta om vilket offentligt konstverk som betyder mest, blev det en jordskredsseger för "Rostbollen". "Otroligt roligt", säger konstnärerna bakom verket.

"Rostbollen" i folkmun vann en jordskredsseger när Norrbottens-Kuriren uppmanande sina läsare att rösta på Luleås mest betydande offentliga verk. På bild ses konstnärerna bakom verket. Från vänster: Dan Lestander, Eva Gun Jensen, Lars-Erik Falk och Ricky Sandberg.

"Rostbollen" i folkmun vann en jordskredsseger när Norrbottens-Kuriren uppmanande sina läsare att rösta på Luleås mest betydande offentliga verk. På bild ses konstnärerna bakom verket. Från vänster: Dan Lestander, Eva Gun Jensen, Lars-Erik Falk och Ricky Sandberg.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-01-31 06:00
undefined
Verket "The Opposite Sphere" byggdes i två delar och väger totalt 17,5 ton. "Det var pirrigt när andra delen lyftes på plats. Vi trodde, men visst inte med säkerhet att delarna skulle passa", säger Dan Lestander. På bild tillsammans med Eva Gun Jensen och Jan-Erik Falk en natt 2007 då verket kom på plats i Notviksrondellen.

Konstverket "The Opposite Sphere", i folkmun kallad "Rostbollen", har sedan 2007 stått placerad i Notviksrondellen där riksväg 97 anländer till Luleå. Men att just detta verk skulle visa sig ligga Luleåborna varmast om hjärtat i Kurirens omröstning var inte helt självklart för de fyra konstnärer som skapat verket.

– Jag minns kommentarer om att verket var fult och rostigt. Nu har samma människor kommit fram och sagt att de röstat på "The Opposite Sphere". Kanske är det som sägs, att det tar 16 år för ett offentligt konstverk att bli populärt, säger Jan-Erik Falk.

undefined
Ricky Sandberg, Lars-Erik Falk, Eva Gun Jensen och Dan Lestander är konstnärerna bakom verket "The Opposite Sphere" som vunnit Luleåbornas hjärta.

Storleken kan förvisso spela in, liksom placeringen av verket som hör samman med ett större byggprojekt i Luleå. En ny infart mot Porsön krävde en bro över järnvägen samtidigt som man såg behov av en större rondell på grund av handeln ute på Storheden.

– Vårt konstnärliga uppdrag var att skapa ett offentligt verk med förankring i platsens historia. Därför har vi valt den rosttröga plåten från SSAB som material för att anknyta till Luleå som stålstad, säger Dan Lestander.

Men historien bakom verkets form och idé går mycket längre tillbaka i historien. År 1992 var det OS i Albertville i Frankrike och parallellt med alla vintersporter anordnades också en snöskulpturtävling där 27 länder deltog.

– Idén var att skapa en jordglob, där alla fem OS-ringarna gavs plats, liksom världens kontinenter. En symbol för alla människors lika värde, naturens kretslopp, yin och yang ... Det vill säga att motsatspar i tillvaron, där alla levande tillhör samma kretslopp samtidigt som årstider växlar. Liv som sätter sina spår, menar Dan Lestander.

undefined
Ursprungligen byggde konstnärerna konstverket "The Opposite Sphere" i snö under OS i Albertville 1992. Verket belönades med OS-guld i snöskulpturtävlingen och var då fyra meter i diameter. Skulpturen i Notviksrondellen är dubbelt så hög, åtta meter i diameter och monterades ihop en natt med lyftkran.

Tillsammans med konstnärskollegorna Eva Gun Jensen och Ricky Sandberg satt han med apelsiner och gummiband för att söka den ultimata omkretsen där luft kunde ges plats och få en punkt, för att sedan ledas vidare i ett nytt band, en omkrets med sin naturliga ände i ett luftfyllt "tomrum". 

– Det handlade om att skapa rytmer i skulpturens linjer, få in banden som sammanfogar allt från världsalltet till atomen, och inte minst få formen att hålla samman, säger Ricky Sandberg.

undefined
Ricky Sandberg visar bilder från den natt då det offentliga verket "The Opposite Sphere" placerades i Notviksrondellen. "Jag var själv i Italien på Venedigbiennalen, men dåvarande kommunalråd Karl Petersen ringde på morgonen och sa att verket var på plats", berättar han.

Eva Gun Jensen blev gravid och ersattes av Jan-Erik Falk som minns hur de med bollar och gummiband i väntan på flygplatsen fortsatte att söka hållbarheten för den "Motsatta atmosfären" de skulle skapa i snö.

– Det var så varm under OS i Albertville. Solen gassade och något av de 27 verken kollapsade innan juryn var på plats. Vi var rädda för att "The Opposite Sphere", som stod bland de första i en backe, skulle börja rulla nedåt, säger Ricky Sandberg.

Det var en farhåga som inte besannades. Istället belönades "The Opposite Sphere" med en OS-guldmedalj i snöskulptur 1992.

Och det är alltså den snöskulpturmodellen som blivit ett folkkärt landmärke i Luleås stadsbild. 

– Det är samma tanke och egentligen samma modell, men dubbelt så stor. Kretsloppet är detsamma och ter sig olika beroende från vilket håll man kommer ifrån i rondellen. Precis när "Rostbollen" kommit på plats berättade föräldrar att de kört flera varv runt rondellen efter barnens önskemål för att se hur skulpturen förändras, säger Dan Lestander.

Konstnärerna lyfter också verkets djupa förankring i Luleå med stålet som tillverkats på plats och skulpturen som sedan skapats i två delar på plats i Gammelstad.

– Jag är stolt. Jag kommer att dö, men skulpturen består, säger Eva Gun Jensen.

undefined
Det offentliga konstverket "The Opposite Sphere" symboliserar Luleå som stålstad och är uppbyggd av 200 stålplåtar som valsats i Borlänge, klippts till i Degerfors och monterats ihop i Luleå.
Resultat omröstning

Totalt över 7 000 röster i del- samt finaltävling
1) The Opposite Sphere (Notviken) – Jan-Erik Falk, Eva Gun Jensen, Dan Lestander, Ricky Sandberg – 40 procent av rösterna.
2) Människornas luft och eld (Norra hamn) – Erling Johansson – 17 procent.
3) Silverträdet (Centrum) – Monika Gora – 8 procent.
4) Björnar (Örnäset) – Arvid Knöppel – 7 procent.
5) Flicka med boll (Centrum) – Arthur Johansson – 6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!