Undersköterskan som blev tårtmakare

Carola Wikman har alltid gillat att baka men trodde inte att hon skulle klara de tidiga morgnarna som hör till bagaryrket så hon pluggade till undersköterska. Men drömmen övergav henne inte – som vuxen utbildade hon sig till konditor och öppnade eget inom tårtbranschen för tre år sen.

SMÅ SKOR. De bästa tårtorna att göra är de till barnkalas, tycker Carola.

SMÅ SKOR. De bästa tårtorna att göra är de till barnkalas, tycker Carola.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-08-21 13:10

Fyrtioåriga Carola Wikman bor med sin familj i Brändön utanför Luleå. Där har hon sin tårtverkstad och kan numera stiga upp hur tidigt eller sent hon vill. Hon har alltid varit konstnärlig av sig och gillar att rita och måla. Därför passar det henne så bra att skapa konst med hjälp av socker.

– Jag var länge anställd på konditori men ville utvecka mig inom tårtdekorering och startade min egen tårtverkstad. Det är ett brinnande intresse för mig, berättar hon.

Förutom tårtor så gillar hon mat av alla slag. Restaurang Grill i Stockholm är en av hennes favoritrestauranger och hon äter gärna starkt kryddad mat.

Men hjärtat klappar för Luleå. Det är hennes hemstad och där hon har sin största kundkrets. Om hon får välja själv så bakar hon gärna med jordgubbar förutom favoritingrediensen som är smör.

Att vara tårtkreatör har lett till många häftiga uppdrag men ett av de mest minnesvärda var när hon fick göra en lastbilstårta till en budfirma. Men det allra bästa tycker hon är att göra tårtor till barnkalas med roliga figurer på. På sajten Matkultur kommer Carola att blogga om tårtor och tårtdekoration där läsarna både får se skapandet av hela tårtor men även detaljer som hur man gör en blomma i socker.

Vad kan läsarna förvänta sig av din blogg?

– Jag hoppas kunna lära ut sockerkonst!

Följ Carola på facebook: Carolas tårtor och andra bakverk och på instagram: @keisuwikman eller på Matkulturs instagram @nk_matkultur.

Namn: Carola Wikman

Bor: Brändön utanför Luleå

Ålder: 40 år

Yrke: Tårtmakare

Bästa ingrediens: Smör

Det älskar jag att baka med: Jordgubbar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!