Tunnbröd på Nobelfesten – varje år

I dag fredag instiftades Tunnbrödsakademin i Mjällom i Höga Kusten.

Upplevelse. lättrökt renkött, sallad dressing och mjukt tunnbröd. Platsar utan tvekan när Tunnbrödsakademin håller sammanträde.

Upplevelse. lättrökt renkött, sallad dressing och mjukt tunnbröd. Platsar utan tvekan när Tunnbrödsakademin håller sammanträde.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2015-05-29 15:35

Initiativtagaren Kjell Jonsson, före detta vd för Polarbröd i Älvsbyn, valdes till hedersledamot och ledamot i akademin, som förmodligen är världens enda. Hittills.

Andra bemärkta ledamöter i akademin är bland andra Ella Nilsson, före detta tv-kock, och Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms tunnbröd i Ullånger.

Flera aktörer inom branschen har under en längre tid förespråkat ett forum som värnar om tunnbrödet som en del av den svenska brödkulturen.

Det är Polarbröds moderbolag Polinova som inledningsvis finansierar akademin, men tanken är att Tunnbrödsakademin ska bli självfinansierad på sikt.

– Norrland är inte bara natur, det är också kultur. Vi ska se till att bevara kulturarvet med det norrländska brödet, säger Kjell Jonsson.

– Tunnbrödsakademin ska stimulera den nyfikenhet som finns för det genuina och delikata hantverk som tunnbrödsbakning är. Och det finns hur mycket som helst att göra, det bubblar verkligen av idéer, tex att starta en kunskapsbank på Tunnbrödsakademins kommande hemsida om historik, recept, mat- & dryckkombinationer, säger Marcus Bodin, Tunnbrödsakademins sekreterare.

– Ett mål är att tunnbröd ska serveras på Nobelmiddagen – varje år!

Fakta/Tunnbrödsakademins ledamöter:

1. Grundare och hedersledamot, Kjell Jonsson

Kjell Jonsson bor i Älvsbyn i Norrbotten och är fd VD för Polarbröd. Han är idégivare och initiativtagare till bildandet av Tunnbrödsakademin. Kjell har livstidsmandat som hedersledamot.

2. Hantverkstunnbrödsbagare, Ulf Wallinder

Ulf lärde sig baka tunnbröd av sin mamma hemma i bagarstugan som liten. Efter flera år på större tunnbrödsbagerier driver han numera eget tunnbrödsbageri på ett hantverksmässigt sätt i Docksta i Västernorrland.

3. Entreprenör, Susanne Säbb Danielsson

Susanne driver tillsammans med en kompanjon Rättviks Tunnbrödsbageri och handelsbod i Dalarna. De försöker löpande utveckla tunnbrödet med nya smaksättningar. Bageriet är ett turistmål där besökarna kan följa bakprocessen.

4. Representant för tunnbrödsbranschen, Torbjörn Ullsten

Torbjörn är VD för Mjälloms tunnbröd i Ullånger i Västernorrland och driver tunnbrödsbageri i tredje generationen. Bageriet är landets äldsta tunnbrödsbageri.

5. Gastronomisk personlighet, Ella Nilsson

Ella Nilsson har under decennier verkat i gastronomiska sammanhang. Hon har blandat annat varit TV-kock, givit ut flera böcker om mat och kulturhistoria samt är matambassadör för Västerbotten.

6. Tunnbrödsentusiast, Anki Berg

Anki Berg, informatör på Västerbottens museum i Umeå, har stor passion för kulturhistoria i allmänhet och tunnbröd i synnerhet. Tillsammans med en vän kartlägger hon just nu Västerbottens tunnbrödskultur och utkommer med en bok hösten 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!