Initiativtagaren Kjell Jonsson, före detta vd för Polarbröd i Älvsbyn, valdes till hedersledamot och ledamot i akademin, som förmodligen är världens enda. Hittills.
Andra bemärkta ledamöter i akademin är bland andra Ella Nilsson, före detta tv-kock, och Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms tunnbröd i Ullånger.
Flera aktörer inom branschen har under en längre tid förespråkat ett forum som värnar om tunnbrödet som en del av den svenska brödkulturen.
Det är Polarbröds moderbolag Polinova som inledningsvis finansierar akademin, men tanken är att Tunnbrödsakademin ska bli självfinansierad på sikt.
– Norrland är inte bara natur, det är också kultur. Vi ska se till att bevara kulturarvet med det norrländska brödet, säger Kjell Jonsson.
– Tunnbrödsakademin ska stimulera den nyfikenhet som finns för det genuina och delikata hantverk som tunnbrödsbakning är. Och det finns hur mycket som helst att göra, det bubblar verkligen av idéer, tex att starta en kunskapsbank på Tunnbrödsakademins kommande hemsida om historik, recept, mat- & dryckkombinationer, säger Marcus Bodin, Tunnbrödsakademins sekreterare.
– Ett mål är att tunnbröd ska serveras på Nobelmiddagen – varje år!