– Deras lärare kontaktade mig förra året med det här förslaget att låta eleverna göra förslag till nybyggnation av museet. Det tyckte jag lät som en jättekul idé och vi är mitt uppe i en projektering om nybyggnation så därför blir det här extra spännande, säger Jan-Erik Lindström som är museichef på Norrbottens museum.
Det är studenterna på civilingenjörsutbildningen med inriktning mot arkitektur som har fått arbeta fram sina egna förslag till en ombyggnation. Och nu blir deras arbeten en utställning på museet som heter Norrbottens museum – Funkis i nytt ljus.
– Byggnaden är från 1936 och är en av väldigt få rena funkisbyggnader som finns i Norrland, säger Jan-Erik Lindström.
Museet har tillsammans med Hans Walloschke, kursansvarig, kommit överens om vilken sorts tillbyggnad som skulle vara intressant för museets del.
– Studenterna har visat stor kreativitet. Man hade velat ha 50 studenter för att få med hela spektrumet. Men det roliga är att vi hade 12 studenter och de lyckades ändå visa hela spektrat av vad man kan göra, säger Hans Walloschke.
– Den här kursen, arkitekturutveckling, är helt ny. Vi förstod att vi skulle grotta ner oss i bevarande. Vi ska inte riva så mycket, säger Joakim Carlsson som har gått kursen. Men han säger att det aldrig var tänkt att ge museet en färdig ritning som de skulle kunna bygga.
– Jag är nöjd med mitt resultat. Men det här är inte tänkt att vara ett färdigt projekt. Det saknas tekniska lösningar för till exempel el och ventilation. Poängen är att hitta ett koncept.
Planerna på en utbyggnad av Norrbottens museum är igång, men det kommer inte hända inom den närmsta tiden.
– Vi hoppas på byggstart någon gång inom de närmsta åren, men mer specifik än så kan jag inte vara. Men det är definitivt ett aktivt projekt som är igång, säger Jan-Erik Lindström.