Tant Blomma tar plats på scenen
Plötsligt dyker hon upp från två håll, Kristina Lugns Tant Blomma, dagmamman som vårdar både sina blommor och sitt lilla dagbarn Gugge. Hon som går där bland pelagonierna och är "mycket, mycket ensamstående" och så lille Gugge, så fylld av mammalängtan att han nästan brister.
TANT BLOMMA OCH GUGGE. Edvin Bredefeldt och Oscar Törninge i Kristina Lugns pjäs Tant Blomma som Banditteatern från Malmö turnerar med. På torsdag och fredag gästspelar de på Lillan i Luleå.
Foto:
I Luleå ägnade han sig mest åt musik och upptäckte att han gillade att stå på scenen. Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm och jobbade på sportaffär. Men så bestämde han sig för att ta tag i sina teaterfunderingar och övade in två monologer med hjälp av dramatikern och Luleåbon Rasmus Lindberg, som även han gått teaterlinjen på Fridhems folkhögskola utanför Malmö. Edvin Bredefeldt kom in på första försöket. Just nu spelar Banditteatern sin Tant Blomma i Stockholm. Premiären ägde rum inför fullsatta hus på Inkonst i Malmö för ett par veckor sedan. Inkonst, en scen för teater, musik och klubbar, har blivit lite av Banditteaterns fasta scen och där har gruppen under hösten bland annat kört uppskattad improvisationsteater. -Det tar några år att etablera sig som grupp, men hittills har det fungerat bra, säger Edvin Bredefeldt. Tant Blomma är deras första manusbundna pjäs och valdes ut av Banditteatern bland många intressanta. Pjäsen hade urpremiär på Dramaten 1993 i en mycket uppmärksammad uppsättning av regissören Richard Looft och med Thorsten Flinck i rollen som Tant Blomma. - Vi fastnade för texten som kändes tillräckligt absurd för att man skulle kunna göra ganska mycket av den. Pjäsen är fruktansvärt komisk och samtidigt fruktansvärd, säger Edvin Bredefeldt, som själv spelar Tant Blomma. Babyn spelas av Oscar Törninge. Dramaten spelade sin Tant Blomma för barn och vuxna och satte åldersgränsen till sju år. Banditteatern vänder sig både till en ung och en äldre publik, men inte direkt till barn. - Nej, för oss är det ingen barnpjäs på det viset, men självklart kan också barn se den i sällskap med vuxna. Precis som i originaluppsättningen använder sig Banditteatern och regissören Pascal Wibe av mycket musik och dans, men de forna musikaliska slagnumren som New York, New York och Lambeth Walk har bearbetats till ny form av musikerna Erik Huldt och Erik Strand. För koreografin svarar Cathrine Kolping. - Vi kommer att spela Tant Blomma så länge det finns efterfrågan och vi har också planer på sommarteater. För att klara av ekonomin har vi också andra jobb och några av oss söker scenskolor. Men vi jobbar på, teatern är viktig för oss och vi tänker inte ge upp i första taget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!