Starkt samtal om samhälleligt våld
Våld är inte bara individuell brottslighet. Våld kan också vara strukturellt, iscensatt av ett helt samhälle mot grupper av medborgare. Under hösten har Norrbottensteatern fokuserat på våldsproblematik i ett större sammanhang i en samtalsserie med titeln Våld.
Foto:
I sin film reser Patric Jean runt i ett segregerat Frankrike där han mycket stillsamt närmar sig en vardag där människor lever utan hopp i arbetslöshet och fattigdom. Bostadsstandarden är under all kritik, den som har ett arabiskt namn får inget jobb, inhumana fängelser fylls av fransmän med "utländsk härkomst" medan de välbärgade skyddar sina villor med jättelika murar. "Lågmält rasande" har någon beskrivit Patric Jeans film. Det är bra uttryckt - med sin kamera följer Jean en verklighet som innebär att ett samhällssystem påbjuder fängelse för en ung invandrare som försöker försvara sig mot tunnelbanekontrollörernas övervåld, en flerbarnsmamma som skäms att berätta vilket område hon bor i, daglig frustration och en visshet som uttrycks med orden "fransman får bara den arab kalla sig som gjort två mål i en landslagsmatch i fotboll". En dystopi av ett Europa i sönderfall, där invandrare trängs ut i jättelika förorter medan kommersen och den vita medelklassen river deras gamla bostadskvarter för att bygga nytt. -Jag tycker att det är befriande att få se en film som äntligen tar upp den i särklass viktigaste kriminogena faktor som finns, nämligen fattigdom. Det finns hur mycket forskning som helst som styrker den uppgiften - den största gemensamma nämnaren som de som döms och sitter i våra fängelser har är fattigdomen - social, ekonomisk, vad ni vill, säger AnnBritt Grünewald. -Tyvärr lyfts den aspekten sällan fram och det tror jag har att göra med att brottslighet är en så viktig del av underhållningsbranschen. Vi läser deckare och ser polisfilmer som aldrig förr och de handlar inte ofta om djupa livsproblem, där beskrivs brottet oftast som individuellt och brottslingen är en ond människa, medan hjälten är god. Jag tror att den bilden påverkar oss mycket, säger AnnBritt Grünewald. Segregering i system
-Filmen visar upp bilden av ett samhälle där segregeringen har satts i system inom alla områden, alltifrån bostäder, till utbildning, arbete och ekonomi. Vilken dominoeffekt det leder till har vi sett bevis på i Frankrike de senaste åren, säger Mohammed Fazlhashemi. Han drar paralleller till Sverige. -Vi kan se tendenser även här sedan förra valet, där Sverigedemokraterna fick många röster i några kommuner.
I till exempel Landskrona ser man samma bild av segregationen och där skylls också det mesta som händer på invandrare och flyktingar. Men är verkligen invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken, undrar samtalsledare Nuottaniemi. -Nej, så är det inte. Man räknar med att 22 procent av alla som sitter i våra fängelser har invandrarbakgrund. Av dem är många finnar och i Sverige räknar vi inte dem till invandrare, säger AnnBritt Grünewald.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!