- Det är 27 låtar från Melodifestivalens begynnelse till år 2011, säger Ann-Christine Boström, en av körens altar.
Hon tillhör en av de sju medlemmar som varit med sedan starten.
Kören bildades som en del av ett friskvårdsprojekt för SSAB anställda med Monica Åslund som körledare. Sedan dess har det hänt en hel del.
- Då var vi en glad amatörkör med närmare 52 olika stämmor, skrattar Yvonne Strand, en av sopranerna i kören.
I dag är kraven högre. För att börja i Stålklang ska man helst ha körvana och bereda sig på väntetid. Det är många som vill sjunga i kör och även om många slutat genom åren har anmärkningsvärt många troget kommit till repetitionerna år efter år.
- Stålklang är en lite annorlunda kör, en mycket demokratisk kör. Det är inte bara körledaren som bestämmer, vilket innebär en delaktighet som tar tillvara alla körmedlemmars förmågor, säger Ann-Christine Boström.
Noter bannlysta
Det har lett till att hon bland annat skriver manus till kören. Kostym och scenografi fixas också av medlemmarna själva. Dessutom bildas mindre grupper inom kören, som varierar beroende på repertoar. Det går med andra ord att sjunga i en sextett, duett, trio, kvintett liksom tillsammans med hela körens 23 aktiva medlemmar eller vara solist. Och så är Stålklang en kör där noter är bannlysta under uppträdanden.
- Det låter och ser bättre ut. Vi får en annan publikkontakt när vi tvingas kunna texten utantill. Vi rör oss alltid också och koreografin blir bättre om inte folk står och tittar i notpapper.
Till produktionen Vann rätt låt kommer dessutom fem ungdomar från Karpen dance crew att dansa, vilket ytterligare en dimension till föreställningen.
Tre idéer
För ett antal år sedan samlades kören till en brainstorm för att söka komma fram till vad den ville göra. Ur den helgen föddes tre idéer som alla blivit till verklighet. Till körens 20-årsjubileum satte de upp produktionen Under skalet. Sedan följde en föreställning med Beatles låtar och så nu i mitten av november en föreställning med låtar från svenska melodifestivaler från starten 1958 till dags dato.
I drygt ett års tid har de övat inför denna konsert.
När Kuriren besöker kören en tisdagskväll vid en repetition på Örnäsets församlingsgård är det bland annat låten Håll om mig som repeteras. Till sin hjälp har de festivalorkestern med fyra musiker under ledning av Tomas Bergeskans. I mitten av denna 23 röster starka kör står körledaren sedan tolv år, Pekka Helles. Han leder åtta körer i Luleå, varav Stålklang är en.
- Jag blev uppraggad när Stålklang stod utan körledare och har jobbat sedan januari 1999. Det är en kul kör som jobbat med nya grepp och sceniska framträdanden. Det är en kör med många musikaliska uttryck. Allt från populärmusik till julsånger, säger han.
Många av körmedlemmarna lyfter också fram Pekka Helles betydelse. Det är brist på körledare vilket också gjorde att Stålklangs existens stod och vägde innan Helles tackade ja. Kören har också brottats med vissa bekymmer att hitta yngre röster och förmågor, men framför allt har de brist på manliga körmedlemmar.
- Vi har samma problem som de flesta körer. Det är bara manskörerna som lyckas rekrytera och behålla männen, säger Ove Bucht, även ordförande i Norrbottens körsångarförbund.
När Stålklang den 16 november har premiär är det ingen som riktigt vet hur många uppträdanden de gjort under sina 25 år. Mer än 100 är de i alla fall överens om.
- Det är en glad kör med bra gemenskap. Och så länge glädjen finns fortsätter vi, säger Yvonne Strand.