2014 är ett riktigt svampår. Söderut plockar man för fullt och plockningen har också kommit i gång i Norrbottens län. Med stora skördar av svamp kommer också larmen om förgiftningar. I Varberg ligger flera människor allvarligt sjuka sedan de ätit vit flugsvamp.
Göran Lidén har två tips han vill ge till svampplockarna:
1) Plocka soppar, inte skivlingar. Sopparna ser ut som tvättsvamp under hatten (har rör) och skivlingarna har ... skivor.
och om du ändå plockar svampar med skivor
2) Plocka inte svampar med vit hatthud och vita skivor eller svampar med brun hatthud och bruna skivor.
Bland sopparna finns en favorit bland svamparna, Karl Johan. Det verkar vara ett gott Karl Johanår i år. Först var det jättetorrt och sedan kom regnet. Bra för svamparna och tyvärr också för knotten.
Svampintresset bara ökar och ökar. I Luleå finns sedan ett halvt år tillbaka en svampklubb där Göran Lidén är ordförande. Man har ett 70-tal medlemmar och fler kommer till varje dag. Avsikten är att sprida svampkunskap.
Ett annat av tipsen han delar med av är att grovrensa svampen redan i skogen. Och att ta späda svampar, de äldre kan ofta vara angripna av svampsnyltning och andra parasiter.
Den som ser Göran Lidén i svampskogen märker knappast att detta egentligen är så bra för honom. Varje svamptur leder till stora smärtor, eftersom han har en ryggrad som inte är i bästa skick.
– Tja, man måste ha lite livskvalitet också, säger han när han greppar gåstaven som är ett bra hjälpmedel i skogen där rollatorn inte fungerar.
En infektion efter en diskbråcksoperation har förstört tre kotor i ryggen. Det hindrar honom änd å inte från att hålla svampkurser och leda svampexkursioner. Det var ju det här med livskvalitet.
Svampögon är en egenskap som Göran Lidén tycker behövs i skogen. Den som hittar en svamp, hittar ofta fler när han eller hon ser sig omkring, Men det gäller att få syn på den där första, den som väcker habegäret.
Det är en upplevelse att gå med Göran Lidén i skogen. Vilken svamp du än visar, kan han namnet på. Brödticka, pepparriska, Karl Johan, falsk kantarell, björksopp, smörsopp... I Sverige finns mellan 12.000 och 14.000 arter av svamp. När han utbildade sig till svampkonsulent i Umeå skulle han och hans studentkamrater kunna 185 svenska svampar vid den första tentan.
– När jag fick veta det sa jag: Nu åker jag hem!
Men han blev kvar...