Skurholmsbon som upptäckte surdeg

Under våren 2013 blev Anna-Maj Öhlund delägare i Bensbyns stenugnsbageri och började se surdeg från ett helt nytt ljus.

NU KÖR VI. Det är mycket jobb att vara bagare men både Anna-Maj Öhlund och Mikael Lövgren gillar det.

NU KÖR VI. Det är mycket jobb att vara bagare men både Anna-Maj Öhlund och Mikael Lövgren gillar det.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-08-21 14:24

Fyrtiofyraåringen från jobbade tidigare som sjukgymnast men har bakgrund inom restaurang.

– Innan jag blev sjukgymnast så jobbade jag som kallskänka och kock, säger hon.

Sen 2013 är hon delägare i Bensbyns stenugnsbageri. Tillsammans med Mikael Lövgren slog de "sina mjölpåsar ihop" och startade Bensbyns Brödbutik & Café där Anna-Maj har ansvar för bakverken, förutom surdegsbrödet.

Ursprunglingen kommer hon från Jämtland men har bott i Luleå i omkring 20 år. Luleå har blivit staden i hennes hjärta och hon älskar att staden omges av vatten.

– Det är en lagom stor stad som har allt, säger hon.

Den bästa måltiden hon har ätit är på Bon Lloc av kocken Matthias Dahlgren men även Tapas i Umeå är en favorit. När det kommer till råvaror är det KRAV-märkt som hennes hjärta klappar för. Helst stenmalet mjöl. Det hon gillar mest att använda just nu är våra skogsbär: hallon, lingon och blåbär.

När hon lagar mat till sig själv så lagar hon gäran Pollo à Cacciatore eller en citrongallete. Favoritdrycken är te.

Det bästa med att ha Bensbyns stenugnsbageri säger Anna-Maj är att få träffa människor av alla de slag.

– Det är roligt att träffa folk av alla åldrar och nationalisteter och prata om bröd, säger hon.

På Matkultur kommer Anna-Maj tillsammans med Mikael Lövgren att ha en egen webbtvserie där de visar hur man bakar surdegsbröd i Surdegsskolan och även en mer generell serie Bagarna där de bakar bröd av alla de slag, alla gjorda på surdeg. De kommer även att blogga om bröd och livet som bagare.

Vad kan tittarna förvänta sig av er webbtvserie?

– Kunskap om surdegsbröd!

Följ Anna-Maj och Bensbyns stenugnsbageri på facebook: Bensbynsbrödbutikoch cafe och på instagram @bensbynsbrod. De går även att följa på Matkulturs instagram @nk_matkultur och facebook.com/nkmatkultur.

Namn: Anna- Maj Öhlund

Ålder: 44 år

Yrke: Bagare

Bor: Skurholmen i Luleå

Favoritrestaurang utanför Luleå: Tapas i Umeå

Bästa råvara: Stenmalet KRAV-märkt mjöl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!