Samisk konst gånger två

TVÅ AV TRE. Randi Marainen och Erica Huuva är två av de tre Asa Kitok-stipendiater som medverkar i utställningen "Duodji på tre" som har vernissage på Konsthallen i dag.

TVÅ AV TRE. Randi Marainen och Erica Huuva är två av de tre Asa Kitok-stipendiater som medverkar i utställningen "Duodji på tre" som har vernissage på Konsthallen i dag.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-06-16 06:00

I dag är det vernissage på två olika samiska vandringsutställningar på Konsthallen i Luleå. Den ena heter Gierdu, en viktig samisk symbol och betyder ungefär sammanhang eller cirkel. Gierdu innehåller konstverk från RiddoDuottarMuseat - De Samiska Samlinger i Karasjok, Norge, som sedan 1979 byggt upp en samisk konstsamling på drygt 1.000 verk.

- Museet i Karasjok har den största samlingen av samisk bildkonst och samtidskonst. Förhoppningen är att det i framtiden byggs ett samiskt konstmuseum, säger Irene Snarby, en av Gierdus curators.

Gierdu har varit på turné i Nord-Norge i två år och visats på 16 ställen. Nu ska utställningen på turné i Norden för att avslutas i Rovaniemi sista februari 2013.

Samisk samtidskonst
- Vi har sökt att visa på bredden inom den samiska konsten. Det finns mycket tradition att bära på för samiska konstnärer. Därför är det kul att också visa på den rika samtidskonsten, att de tagit ett begrepp som Dáidda duodji ett steg vidare, menar Irene Snarby.

Eva Skotwes Vikjord, daglig ledare för Se Kunst i Nord-Norge som producerat och även varit curator för Gierdu är mycket glad över att utställningen visas utanför den norska landsgränsen.

- Vi har konstnärer representerade från alla samiska länder, så utställningen känns relativt representativ, säger hon.

Skapar nytt
Den andra utställningen Duodji på tre, har samlat tre Asa Kitok-stipendiater som ställer ut sitt konsthantverk. Det är Erica Huuva som fick stipendiet 2008, Per Aira som fick stipendiet 2009 och Randi Marainen som blev stipendiat år 2010 som visar upp sina föremål i Konsthallens övre plan.

Erica Huuva som gör silversmycken vill förmedla den samiska kulturen på ett nytt sätt. Hon är mycket mån om att vara bärare av den samiska kulturtraditionen och använder sig av gamla former och föremål för att skapa något nytt.

Fyra som tema
Hon visar flera exempel på silversmycken där hon vidareutvecklat traditionella broscher, smycken och hängen till en modern form.

- Många tycker om samiska smycken, men känner att de inte kan bära dem eftersom de inte är samer. Jag utgår från gamla former och skapar nytt som kan bäras av vem som helst, säger hon.

Även Randi Marainen är kanske mest känd för sina silversmycken och arbeten i heligt silver med samiskt perspektiv, men jobbar även med trähorn. Hon har dock bara gjort ett smycke till utställningen.

- Jag har jobbat med fyra som tema. Det samiska folket finns i fyra länder, det talas fyra språk, det är fyra färger i vår flagga, jag är född i april, den fjärde månaden på året, vi är fyra systrar och mitt fjärde barnbarn är på väg.

Fyra blev en symbol för mitt liv just då, därför har jag använt mig av fyra som tema.

Randi Marainen ställer därför ut:

¦ Fyra kantiga, skulpturella små lådor

¦ Fyra magiska silverrenar, där ledarrenen har horn och klövar av guld.

¦ En träskål med fyra solstrålar.

* Ett smycke som har fyra hörn, fyra hål och fyra opaler.

- Jag har arbetat med samisk kultur hela mitt vuxna liv. Därför var det extra roligt när jag fick Asa Kitok-stipendiet år 2010. Det var ett erkännande av det samiska samhället. Dessutom fick jag Rubus Arcticus stipendiet samma år. Det betydde mycket för mig.

Utställningen Duodji på tre kommer även att visas i Kautokeino och Linköping innan den avslutningsvis visas i Jokkmokk under vintermarknaden 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!