Oviss framtid för stadsfestivalen: "Ska utvärdera"

Framtiden för stadsfestivalen är oviss. Den tredje upplagan av Putte i parken avslutades förra helgen och åsikterna om festivalen är blandade hos Luleåborna. Efter sommaren ska en utvärdering göras inför framtiden. "Vi vill ha något event i alla fall", säger Patrik Bylin, Luleå kommun.

Karl Nordlund, 22, berättar att han mest spenderade tid i öltälten, men lyckades ändå få höra lite av Hurulas spelning på lördagskvällen.

Karl Nordlund, 22, berättar att han mest spenderade tid i öltälten, men lyckades ändå få höra lite av Hurulas spelning på lördagskvällen.

Foto: Gustav Nilsson Bucht

Luleå2024-07-20 19:00
undefined
Putte i parken har under sina tre år totalt lockat över 250 000 besökare.

Putte i parken 2024 kan ha varit gratisfestivalens sista upplaga i Luleå. I avtalet med Luleå kommun finns dock ett optionsår kvar och efter sommaren ska arrangören samtala med kommunen om nästa sommar. Patrik Bylin från kultur- och fritidsförvaltningen, Luleå kommun, berättar att han är i huvudsak nöjd med Putte i parken.

– Från mitt perspektiv har det funkat bra, sen finns det säkerligen småsaker som man behöver justera och det har det gjorts lite från år till år, säger Patrik Bylin, Luleå kommun.

– Vi har haft Putte i parken i tre år nu och där finns det ett optionsår kvar i avtalet. Vi ska utvärdera från båda sidorna om den optionen ska falla ut, men vi vill ha något event i alla fall nästa sommar.

undefined
Stadssonen Hurula var en del av Putte i parkens (eventuellt) sista festivaldag i Luleå.

En aspekt som har diskuterats av besökare under åren med Putte i parken är kvalitén på artistutbudet. Putte i parken är en gratisfestival och har en därav begränsad budget i jämförelse med en betalfestival. Den tidigare stadsfesten Luleåkalaset var en betalfestival och kunde exempelvis 2011 locka artister som Håkan Hellström och Tom Jones. Såna namn blir svåra att ordna för en gratisfestival i Luleå.

– Vi vill ha en festival som är till för alla Luleåbor, har man en betalfestival så kommer inte alla att kunna gå. Därför är vår inställning att vi vill ha en festival som alla Luleåbor kan gå på, oavsett ålder eller ekonomisk status, säger Patrik Bylin.

Är en betalfestival utesluten för framtiden?

– Nej, jag ska inte säga att det är uteslutet men så som det ser ut just nu är det en gratisfestival vi vill ha. Sen har vi som komplement artister som kommer till södra hamn exempelvis och den får man ju betala för.

undefined
Karl Nordlund, 22, berättar att han mest spenderade tid i öltälten, men lyckades ändå få höra lite av Hurulas spelning på lördagskvällen.

Karl Nordlund, 22, var en av årets festivalbesökare. Han tycker det är kul att det arrangeras en stadsfestival i Luleå och hoppas att det fortsätter göras även i framtiden.

– Det roliga är att vara ute och träffa människor och då är det jättebra att det finns en sån här grej där alla samlas på en plats, säger han.

Från årets uppställning artister var det inte någon som intresserade Nordlund särskilt mycket. Han berättar att han hade varit villig att betala för "bättre" artister (smärtgränsen: 500kr) men är tveksam till om festivalupplevelsen hade blivit bättre överlag.

– Jag vet inte hur många som skulle vara villig att betala. Det är ju som förmånen med den här festivalen, att den är gratis.

undefined
Julie och Kevin Hawthorn har i sommar gjort den långa resan från Christchurch, Nya Zeeland, till Norrbotten. De är glada att de fick ta del av stadsfestivalen.

Julie och Kevin Hawthorn från Christchurch, Nya Zeeland, är på besök hos familjen i Norrbotten. Tillsammans med familjen tog de del av helgens festival.

– Det är en jättebra grej för familjer. Det är en kul grej att ha på sommaren i en sån här stad, det lockar ut invånarna, säger Kevin.

Julie och Kevin Hawthorn berättar att hemstaden Christchurch arrangerar en liknande festival på somrarna. Även den är gratis, vilket de tycker är en bra sak.

– Jag tycker att det är bra, för då kan alla komma. Annars kanske vissa exkluderas, säger Julie och fortsätter.

– Om man vill ha en festival med “bättre” artister så kanske det ska vara en separat grej. Det lockar nog en annan demografi. För familjerna tro jag det är viktigt att en sån här gratis stadsfestival finns.

undefined
Julie och Kevin Hawthorn menar att gratisupplägget gör det enklare för familjer att ta del av festivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!