– Fast det behöver inte vara så. Man läser på det sätt man tycker är bäst, viktigast är att nå publiken. Tobias Erhed från Skellefteå, som tävlar för Göteborg, läste mer berättande när han vann SM 2011, säger Erik Wikström, ordförande i föreningen Ordanvind.
Geografiska skillnader
Estradpoeter norrifrån har ofta ett lugnare tilltal, menar Wikström, medan hiphopmusiken är en tydligare influens i storstäderna. Men det finns undantag och ytterst gäller det att hitta sin personliga stil.
Jokkmokkspoeten MimiMärak tog hem SM-silver i Poetry slam i våras.
– Hon har en väldigt rättfram stil gentemot publiken, inlevelsefull och utåtriktad. Och hon läser enligt den nya normen. Fort. Nästan lite rapstil, säger Erik Wikström.
Poesi på festival
Ordanvind startade i Stockholm för tre år sedan. I samband med festivalen Musikens makt, fredag och lördag, arrangerar föreningen poesiläsning på Gültzauudden i Luleå. Alla är välkomna att delta, på öppen scen eller i tävlan. Mimi Märak dyker upp som gästpoet.
– Jag kommer att läsa en del nytt material men framför allt prata om gruvkampen i Kallak. Det ligger mig närmast om hjärtat, säger Mimi Märak.
För henne är innehållet viktigt, men det behöver inte nödvändigtvis vara politiskt laddat.
– Det beror helt på poet, tillfälle och dikt. Det är lika viktigt att kunna skratta som att ta ställning. Mycket har med framförandet att göra. Det var när jag började rimma och göra spoken work som folk verkligen lyssnade. Det är klart att det ger makt, men egentligen är det mer ett privilegium att få stå där och prata, säger MimiMärak.
Etablerade författare
Sedan Poetry slam, med rötter i Chicago, introducerades i Sverige i mitten av 1990-talet, har tävlingsformen i stor utsträckning varit en arena för amatörer. Men det finns etablerade författare som tagit steget till tävlan. Författaren Sven Nyberg, litteraturkritiker i Norrbottens-Kuriren, har tidigare år deltagit på SM-nivå. Ett annat exempel är Solja Krapu, tvåfaldig SM-vinnare bosatt i Umeå.
– Det finns en spänning i själva tävlingsmomentet som är kul. Man är tämligen utlämnad åt ganska godtyckligaomdömen och man vet aldrig vad som ska hända. Sedan är jag lite av en teaterapa och tycker att det är kul att läsa högt. Det är en speciell genre med ganska långa dikter, på tre minuter hinner man rätt mycket. Flera A4-sidor om raderna är korta. Sedan ska det gärna vara humoristiskt och omedelbart så att folk kan ta åt sig dikterna direkt, säger Sven Nyberg.