Det är kanske vårens första dag i Luleå. Solen värmer och isen droppar från taken. Människorna har vaknat ur sina iden. Men i Kulturens hus ekar lokalerna tomma.
– Kulturens hus är Luleås kulturborg. Just nu är det inte så mycket evenemang och konserter här men det finns en konsthall som är helt fantastisk, säger kultur- och fritidschefen.
Han bjuder på kaffe och vi slår oss ner i mötessalen en trappa upp.
Det var i juli förra året som Bylin blev Luleås nya kultur- och fritidschef. Tillförordnad chef för förvaltningen har han dock varit sedan oktober 2019. Tidigare har Bylin varit kommunens räddningschef i närmare tjugo år och är därmed van vid att släcka bränder. Nu gäller det istället att rädda Luleås kulturliv.
– För det första vill man få igång kulturlivet. Nu under pandemin har vi varit uppfinningsrika på att göra det som går utifrån de förutsättningar som ges. Det gäller att ställa om och hitta digitala lösningar. Vi hade bland annat ett valborgsfirande på Hägnan som sändes på sociala medier. Det sågs av människor från Japan, Tyskland och Frankrike. Pandemin har gjort att vi tänker i nya banor.
I dag bär han propra kläder men visst saknar han ibland uniformen.
– Tidigare hade jag mest uniform på dagarna, vilket är superenkelt, man behöver inte fundera på vad man tar på sig. Men det innebär också att garderoben mest består av mjukisbyxor, skojar den tidigare räddningschefen.
Han beskriver sig själv som en helt vanlig pojke från en by i Borås, lika stor som Brändön. Där levde han ett tryggt liv med mamma, pappa och två äldre bröder. Flytten till Luleå skedde av en ren slump.
– Jag hade pluggat till brandingenjör i Lund. När jag var färdig var det dåliga tider i kommunerna och svårt att få jobb. Då dök det upp en ledig tjänst på räddningstjänsten i Luleå och jag sökte den. Jag fick den också. Före det hade jag aldrig varit norr om Åre.
Men det var kärlek vid första ögonkastet.
–Jag flyttade upp och tänkte att trivs jag inte, så flyttar jag tillbaka. Men jag har trivts otroligt bra från dag ett och gör det fortfarande. Med Luleå som stad, den kultur som finns här och människorna som bor här.
Som liten spelade han fotboll och åkte skidor. Men han har också ställt sig på teaterscenen.
– Jag var faktiskt med i skolteatern på högstadiet. Det var mitt kulturella bidrag under den tiden. Men vad jag spelade minns jag inte, det är preskriberat sedan länge. Kul var det i alla fall.
Under ungdomen var han en bokmal och läste gärna Sagan om ringen-triologin. Idag blir det mest facklitteratur eller ledarskapsböcker. Lediga dagar spenderas i stugan med familjen, ibland framför Melodifestivalen eller någon bra serie.
– Spännande serier ska det vara. Gärna thrillers eller science fiction.
I början 2019 slogs kulturförvaltningen ihop med fritidsförvaltningen. Något som delar av kultursfären varit kritiska till, då de menar att det kan komma att ske på kulturens bekostnad. En kritik Bylin inte delar.
– Oavsett om du vill låna en bok, titta på konst, gå på konsert eller åka skidor, så är det något du har ett intresse av eller vill göra på din fritid. Då erbjuder vi det. Detta är vad som förenar de två verksamheterna väldigt väl, trots att de är olika i sin historia och kultur. Jag tror absolut de berikar varandra.
Bylin erkänner att han själv inte är sprungen ur den kulturella sfären men att han vill lära sig mer.
En trappa ner planeras det för konstutställningar. När, var eller hur det ska ske vet ingen. En ensam person placerar en tavla i de gigantiska salarna.
– Jag är rätt så okunnig inom området ärligt talat. Men jag har mina medarbetare, experterna på konsthallen som vet mer. De konstutställningar som varit här tiden jag varit här har jag besökt.
Bylin tycker Luleå är en stad med ett rikt kulturliv. Men för att få den att blomstra ytterligare behöver han hjälp av Luleåborna.
– Kanske har vi skämt bort Luleåborna genom att kommunen alltid varit arrangör. Hamnfestivalen är ett exempel på något kommunen arrangerat i alla år. Men nu i år, om pandemin tillåter, kommer det vara en annan som gör det. Det behövs fler små arrangörer.
– Kommunen ska gå från arrangör till möjliggörare.
Utanför fönstret lyser Luleå. Patrik Bylin, Luleå kommuns nya kultur- och fritidschef, känner sig trots avsaknaden av liv och rörelse, hemma.