Mellan 2005 och 2011 minskade antalet biografer i Sverige med 22 procent.
I Norrbotten har hela nio biografer lagts ned sedan 2001.
Men när det kommer till tekniken ligger länet i framkant.
– Norrbotten är det bäst rustade länet i Sverige när det kommer till digitaliseringen, säger Birgitta Strömgren, verksamhetsutvecklare på Folkets hus och parker.
Det kanske är lite väl magstarkt att kalla det för biografdöden, men faktum är att antalet svenska biografer sjunkit från 617 till 478 sedan 2001. Enligt analytiker på Svenska filminstitutet har det här med urbaniseringen och Astoria Cinemas konkurs 2007 att göra. Och nu står nästa hot för dörren. I och med den pågående digitaliseringen av landets biografer, riskerar många mindre orter att få lägga ned sina salonger. Helt enkelt för att man inte har råd att investera in den nya, ganska dyra utrustningen.
Men i Norrbotten är det lugnt. Här har så gott som samtliga biografer hoppat på digitaliseringståget. Mycket tack vara det projekt som landstinget, Filmpool Nord och Folkets hus och parker genomfört.
– Vi har besökt varenda kommun och pratat med både kommunalråd, kulturchefer och föreningarna som håller i bioverksamheten. Och alla var otroligt positivt inställda till det här, säger Birgitta Strömgren, stationerad på Folkets hus och parker i Älvsbyn.
– Vi berättade helt enkelt hur det ligger till. Att man måste ha den här tekniken, annars släcks ljuset.
Digitaliseringen av landets biografer har varit på tapeten ett bra tag. De stora biografkedjorna, som SF och Svenska bio, har ett avtal med filmdistributörerna som är med och finansierar deras digitalisering. Resten får slåss om det stöd som Svenska filminstitutet delar ut, där ett av kraven för att få detta är att ha minst 50 visningar per år.
I Norrbotten drivs de allra flesta biografer av Folkets hus och parker. Och så gott som alla har fått stöd från både Svenska filminstitutet och kommunerna.
– Många håller på att byta system som bäst just nu. Och många är klara för länge sedan. I februari-mars borde biograferna på samtliga orter vara digitaliserade, säger Birgitta Strömgren.
Den digitala tekniken gör det enklare att distribuera film. Det innebär också att de mindre orterna kan visa en film samtidigt som de större. Dessutom pratar branschen redan nu om upplevelsehus istället för salonger.
– Det här innebär definitivt möjlighet till mer film. Men också en chans att visa annan kultur på duken, som konserter, säger Birgitta Strömberg.
Från och med nästa år ska digitaliseringen vara i fullt bruk och de biografer som inte hunnit byta ut sin teknik tills dess, får helt enkelt ta ett uppehåll i filmvisandet eller visa gammal film.
– Det enda negativa jag kan se med digitaliseringen är att publiken kanske inte riktigt hänger med. På mindre orter kommer ju numer filmerna så snabbt. Jag har hört att folk frågat: När kommer Skyfall? Och så har de visat den för länge sedan. De är ju vana att få vänta.
Norrbotten bäst på bio
Foto: Jim Prisching
Antal biografer/salonger i Norrbotten:
Biografer:
2001: 30
2005: 25
2011: 21
Salonger:
2001: 41
2005: 36
2011: 29
Här visas det film (siffrorna gäller 2001 respektive 2011):
Arjeplog: 1, 1
Arvidsjaur 1, 1
Boden 1, 1
Gunnarsbyn 1, 1
Gällivare 2, 1
Haparanda 1, 1
Harads 1, -
Jokkmokk 2, 2
Junosuando 1, 1
Kalix 1, 1
Kiruna 2, 1
Laisvall 1, -
Nattavaara 1, -
Kåbdalis 1, -
Pajala 1, 1
Piteå 1, 2
Vidsel 1, 1
Vittangi 1, 1
Vuollerim 1, 1
Älvsbyn 1, 1
Överkalix 1, 1
Övertorneå 1, 1
Luleå: 4, 2
2001: Filmstaden, Royal, Tågbion och Folkets hus.
2011: Filmstaden, Bio Kronan.
Källa: Svenska filminstitutet