Matkreatören som gillar att tricksa

Simon Laiti är matkreatören som älskar kantareller och surdeg och gärna reser till Danmark – när han inte lagar kulinariska rätter i Luleå.

KOCKAR. Simon gillar att laga fisk- och skaldjursrätter och hoppas kunna matinspirera med sin nya webbtvserie.

KOCKAR. Simon gillar att laga fisk- och skaldjursrätter och hoppas kunna matinspirera med sin nya webbtvserie.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-08-21 10:26

– Jag har vistats i restaurangbranschen sen 10-årsåldern, säger han.

Simons restaurang Hemmagastronomi har etablerat sig som en av luleåbornas favorithak. Där serveras små rätter med mycket lokala råvaror. En av favoritstäderna som han tar inspiration i från är New York, men även Danmark är ett resmål han gärna åker till och då speciellt Köpenhamn.

– En av mina bästa måltider var på Noma i Köpenhamn. En annan favorit är Boquerian i Stockholm. Det är grymt skön stämning där, säger han.

De ingredienser han helst använder är alla råvaror som är i säsong som till exempel Luleås skärgårdskantareller. Han gillar också surdegsbröd och viner från USA.

När han lagar mat till sig själv gillar färska fisk- och skaldjursrättersom serveras tillsammans med surdegsbröd och öl från mikroölbryggerier. På sajten Matkultur kommer Simon att laga mat i sin egen webbtvserie Laiti lagar där han varje vecka lagar mat efter ett tema som följer säsongen.

– Jag hoppas kunna matinspirera och visa bra tricks i köket, säger han.

Vad kan tittarna förvänta sig av din webbtvserie?

– Inspiration, enkla vägar att gå i köket som hjälper till den perfekta hemmamiddagen.

Följ Simons matlagning på facebook: Hemmagastronomi, på instagram @hemmagastronomi och via Matkulturs instagram @nk_matkultur.

Namn: Simon Laiti

Ålder: 34

Bor: Luleå

Civilstånd: Fru och barn

Yrke: Matkreatör/kock

Bästa råvara: Alla varor som är i säsong

Häftigaste upplevelsen på jobbet: Boucuse galamiddag i Stadshuset, Stockholm för 500 gäster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!