Målet är att få spela match

Ni har kunnat läsa om bandet Tiger Bell och deras videoinspelning med Luleå roller derby.
Idag har turen kommit till laget som bara växer och växer.
"Målet är fortfarande att få köra så många matcher som möjligt", säger Teresa Franklin.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2013-01-12 10:17

– Skott! Akta er för skotten!

Mascha Pauelsen står längst ned på kortsidan i Bergvikshallen. Från den lilla bergsprängaren som står på golvet bredvid henne kommer någon slags James Bond-liknande dänga. Som spelande tränare är det hon som sköter uppvärmningen och så här första träningen efter jul är den inspirerad både av Hollywoodagenter och militärövningar.

En efter en rullar de förbi henne. Och det märks att de hållit på ett tag nu, Luleå roller derby. Första gången vi sågs, 2010, var de en relativt nybildad förening med knappt ett år på nacken. Målet då var att få ihop ett lag så pass stort att de skulle kunna köra match mot varandra på träningen.

Idag är de 34 stycken i föreningen, varav 27 är rullande. Nio av dessa är så kallade fresh meat, åkare som ännu inte genomfört det test man måste klara för att få spela match.

Teresa Franklin blir liggandes efter ytterligare en väjning för de imaginära kulorna. Hon är en av dem som var med och startade Luleå roller derby. Hon pustar och plockar ut tandskyddet.

– Åååh, det känns att det var ett tag sedan man åkte, det har inte blivit särskilt mycket träning i jul.

Däremot har det blivit en musikvideoinspelning i bästa cheerleaderpunkanda tillsammans med Tiger Bell. Faktum är att låten Slaughter daughter är en hyllning till laget (som går under samma namn).

– Det var verkligen superroligt när vi fick höra låten. Vi är såklart hedrade allihop. Och lite rörda, säger Teresa.

– Det de gör påminner ganska mycket om det vi gör. Det är hårt, glatt och fullt ös.

Från att ha varit en undergroundhobby, växer roller derbyn både i Sverige och världen. Allt fler utövar sporten och den syns i såväl musikvideos som filmer. Än så länge finns inget seriespel i Sverige men det finns ett landslag som gått bra i både EM och VM.

För Luleå roller derby handlar det – precis som för två år sedan – att få köra så mycket matcher som möjligt. Laget är numera uppdelat i två träningslag – She devils och Wipping willows – som en gång i månaden spelar så kallade scrimmagematcher. 

– Det roliga är att tjejerna har börjat hitta oss nu. Förr fick vi slita hit folk men nu kommer de självmant. Vi börjar till och med få full pott på domarsidan, säger Teresa.

Det har blivit dags för träningens första övning. Mascha samlar laget kring mittcirkeln och går igenom taktiken. Roller derby är ingenting för mesar. Här tacklas det vilt och farten är hög. Sedan 1 januari i år har dessutom en del nya regler införts, vilket innebär att det hela ska vara lite enklare, flyta på smidigare och bli ännu fartigare. Men fortfarande får roller derby-utövarna ta emot gliringar som: ”Var har ni klubborna och bollen.”

– Jag tycker inte att man ska glömma att roller derbyn alltid tillhört en undergroundkultur. Det är lite av tjusningen. Samtidigt vill vi komma bort från att det enbart handlar om ett gäng tjejer som åker runt i nätstrumpor, säger Teresa.

Den 27 januari håller Luleå roller derby en prova på-träning dit alla är välkomna. Utrustning finns att låna.

Även söndagar finns chans att prova på sporten i skatehallen på Örnäset, där Teresa Franklin håller i fresh meat-träning vid sidan om den befintliga tjejskaten.

Fakta/Roller derby

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor av den äldre sorten.

Ursprungligen var det en underhållningssport som utvecklades i USA under 1930-talet, då med mixade lag.

På 1970-talet dog sporten ut för att på 2000-talet återuppstå som en undergroundrörelse med främst kvinnliga utövare.

Idag finns ett hundratal ligor i USA och även några i Europa och Australien.

I Sverige blev sporten medlem i Svenska skridskoförbundet och Riksidrottsförbundet 2011. Men ännu finns inget seriespel.

Dock dyker det upp nya lag hela tiden.

Malmö- och Stockholmslagen tillhör Sverigetoppen.

Fakta/Så går det till

Utövarna, uppdelade i två lag med fem åkare i varje, kör på en oval inomhusbana.

Kort förklarat går det ut på att samla poäng genom att åka förbi sina motståndare.

Fyra från varje lag bildar en klunga, blockers. De gör allt för att motståndarens jammer inte ska kunna passera. Detta får göras relativt våldsamt och häri ligger en hel del av tjusningen i sporten, liksom kopplingen till amerikansk fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!