Machokulturen utmanas – vem vill du vara?

När Atilla Yoldas ställer sig på Kulturens hus lilla scen är det med ett tydligt budskap till alla killar och män. Nämligen att det finns alternativ till machokulturens mansideal. "Det handlar slutligen om vem man vill vara".

Journalisten Atilla Yoldas har utforskat machokulturens ideal och berättade bland annat om en högt aktad kollega som visade sig misshandla sin flickvänner. "Jag tyckte han var en schysst och bra kille, men det bevisar bara att mäns våld mot kvinnor inte följer någon mall", säger han på plats i Luleå.

Journalisten Atilla Yoldas har utforskat machokulturens ideal och berättade bland annat om en högt aktad kollega som visade sig misshandla sin flickvänner. "Jag tyckte han var en schysst och bra kille, men det bevisar bara att mäns våld mot kvinnor inte följer någon mall", säger han på plats i Luleå.

Foto: Eva Åström

Luleå2022-05-17 20:04

Journalisten Atilla Yoldas har i boken "Mansboken – från en kille till en annan" utforskat kulturen kring machomannen och de föreställningar som ligger till grund för dagens mansideal. Och det är ingen munter bild han tecknar, inte minst hur den manliga normen påverkar killar och män vad gäller sexualitet, pubertet, kroppshets och psykisk ohälsa, men också synen på kvinnor och homosexuella.

– Jag tillhörde själv den grupp unga killar som gärna ville vara en del av gemenskapen bland de tuffa grabbarna i skolan, vilket innebar att jag dolde flera sidor av mig själv.

Han har skrattat åt skämt han inte gillat. Inte reagerat när kommentarer gått över gränsen och började med kampsport tidigt för att inte framstå som en fegis. Samtidigt bar han på en känslighet och sårbarhet som aldrig gavs utrymme, tills den dag han mådde så dåligt att han ringde vårdcentralen.

– Då var min ångest och mina panikångestattacker ohanterliga. Det samtalet var avgörande för mitt mående.

Det likformiga mansidealet var nämligen en tvångströja, där varken hans känslighet, bisexuella läggning eller minnen från en våldsam morfar gavs plats.

– Normen är att du ska bita ihop och klara dig själv som man. Dessutom ska du vara självsäker, framgångsrik, okänslig och alltid kåt. De känslor som accepteras är glädje eller ilska. Att vara ledsen eller sårad ryms inte inom machokulturens ideal.

Han har tagit som sin uppgift att dissekera maskulinitetens våldspyramid där han betonar ett gemensamt ansvar men att det största ansvaret trots allt vilar på alla killar och män.

– Ingen begår en våldtäkt, eller misshandlar sin partner det första man gör. Det handlar om att ifrågasätta och bemöta sexistiska kommentarer och nedlåtande språk innan det eskalerar till hot, trakasserier och än värre brott. Där har män ett betydande ansvar.

Inte minst poängterar han mäns psykiska ohälsa som en betydelsebärande effekt av machokulturens normer. Exempelvis att tre av fyra självmord i vårt land begås av män eller att 98 procent av alla misstänkta sexualbrott utgörs av män.

– Vi måste alla agera för att stävja dessa stora samhällsproblem genom att ta avstånd från machokulturens destruktiva drag. Det börjar nämligen med oss. Vi måste alla fråga oss vem vi vill vara, säger Atilla Yoldas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!