Ljusets speglingar i huvudrollen

Utställningen Reflex som har vernissage på Konsthallen i Luleå i på lördagen handlar om ljus, eller kanske mer exakt speglingar.

CURATOR. Torill Östby Holland, Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær och en av curatorer till utställningen Reflex. Här visar hon Trygve Luktvasslimos fotografier.

CURATOR. Torill Östby Holland, Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær och en av curatorer till utställningen Reflex. Här visar hon Trygve Luktvasslimos fotografier.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-04-27 06:00

- Idén fick jag från konstnärer jag känner till som jobbar med denna tematik, säger Torill Östby Holland, Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær och en av utställningens curatorer.

Den andra curatorn är Jan-Erik Lundström, Samisk Kunstnersenter i Karasjok som efter Torill Östby Hollands förfrågan tackade ja till ett samarbete som ledde fram till utställningen Reflex.

- Det har varit en önskan att samarbeta mer och även tänka vandringsutställningar i norra delen av inte bara Norge utan övriga nordliga länder.

Vitt perspektiv
När Reflex nu har vernissage i Luleå är det alltså tredje staden den visas i och de tio konstnärer som deltar har valts ut därför att de på olika sätt jobbar med ljus och speglingar.

- Vi har valt konstnärer som ur ett vitt perspektiv jobbar med speglingar, metaforiskt eller konkret, psykologiskt eller filosofiskt. Vi ville ha en samlad tematik men inte vara för snäva, säger Torill Östby Holland.

Hon lyfter fram det speciella ljus som finns i norra Skandinavien och som alltid dragit till sig konstnärer, men den som väntar sig akvarellmålningar av fjäll och bergstoppar kommer att bli besviken. Konstnärernas speglingar har en vidare tolkning.

- Motiven kan vara att spegla identitet, den samiska som för konstnären
Tomas Colbengtsson eller populärkulturen. Camille Norment jobbar exempelvis med antispegling, att man
i hennes spegel aldrig ser sig själv, däremot andra i rummet. Helt motsatt effekt än andra speglar, säger Torill Östby Holland.

Flexibel identitet
En annan konstnär som jobbar med problemställningen om rätten till en flexibel identitet är Trygve Luktvasslimo. Han medverkar med ett antal fotografier, porträtt av honom själv som han hittat i gamla familjealbum och fotat av där reflexer framträtt i reproduktionen av fotografierna.

- Identiteten är central. Han ser tillbaka i tiden, där den ursprungliga fotografen har sin blick och han en ny.

Två svenska konstnärer medverkar i utställningen. Den ena är Tomas Colbengtsson. Den andra är Dan Lestander som medverkar med verket Den ekonomiska bubblan som han visade på Liljevalch vårsalong i fjol. Dessutom kommer han att visa ett helt nytt videoverk han gjort tillsammans med poeten och musikern Mattias Alkberg och som blev färdigt i veckan.

- Videon bygger på Mattias Alkbergs dikt Passerar långsamt revy, omskriven till en del, där läsning och delar av textfragment passerar i videon. Jag hade en idé om hur man kan jobba med olika input, inte bara läsa en dikt, utan använda öron och ögon för att skapa sig egna bilder. Jag ville att det skulle flöda annorlunda, säger Dan Lestander.

Han utlovar att allt kommer att passera långsamt revy under det fyra minuter långa videoverket. Och just tempot har varit svårigheten under redigeringen.

- Det gäller att få fart på texten samtidigt som det ska gå sakta. Det har varit utmaningen, menar han.

Övriga konstnärer som medverkar är Sonja Siltala, Ina Otzko, Bjørn Tore Stavang, Grethe Irene Einarsen, Camilla Figenschou och Hanne Grieg Hermansen.

Utställningen pågår till i början på juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!