Lisa Marklunds Röda vargen spelas in i Luleå

Det är den femte inspelningsdagen i Luleå för filmatiseringen av Den röda vargen som baseras på Liza Marklunds kriminalroman.

Frida Otterdahl är inspelningsledare för Röda vargen och håller koll på tiden.

Frida Otterdahl är inspelningsledare för Röda vargen och håller koll på tiden.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-11-26 06:00

Utanför polishuset i Luleå tas tagning efter tagning när Malin Crépins karaktär Annika Bengtzon kommer ut och går mot en bil tillsammans med kriminalkommissarie Suup, gestaltad av Rolf Degerlund.

Det är stressigt. Inspelningsschemat är pressat. Under två veckor ska teamet klara av inspelningen i Luleå. Och dessutom har Malin Crépin drabbats av ett virus så rösten bär knappt.

- Jag håller mig flytande, går på lite smått och gott, säger hon.

Sjätte filmen
Det är Malin Crépins sjätte film sedan inspelningen av filmerna om kriminalreportern Annika Bengtzon började i februari. Arbetstempot har varit högt, så hon är inte så förvånad över att kroppen börjat säga ifrån.

- Det var jätteroligt att få erbjudandet men också skrämmande med ett sådant stort projekt och att följa en karaktär så länge. Annika Bengtzon är en överlevare. Hon är egentligen som bäst när hon är nere för räkning och är en mycket komplex personlighet. Hon är driven och har rättspatos, men är också knölig, besvärlig och smått dysfunktionell samtidigt som hon är en mycket kärleksfull mamma. Det har varit en utmaning att visa så många sidor som möjligt inom ramen för varje film samtidigt som kriminalhistorien står i centrum.

Förtjust i karaktären
Filmerna baseras på Liza Marklunds böcker Nobels testamente, Prime Time, Studio Sex, Livstid, En plats i solen och så Röda vargen som delvis spelas in i Luleå. Regissör för Röda vargen, Prime Time och Studio Sex är Agneta Fagerström Olsson.

- Jag hade inte läst böckerna när jag fick förfrågan, men jag är mycket förtjust i karaktären Annika Bengtzon. Hon är tuff, intelligent och känslig. En intressant journalist med bett, en mångfacetterad personlighet. Jag gillar Annika Bengtzon så som Malin Crépin gestaltar henne.

Nutid
I manusbearbetningen av böckerna har handlingen förlagts till nutid eftersom flera av böckerna är skrivna i början av 1990-talet. Dessutom är Agneta Fagerström Olsson en av tre regissörer till de sex filmerna. Peter Flinth regisserar Nobels testamente och En plats i solen. Ulf Kvensler regisserar Livstid. Konstruktionen tre regissörer ställer givetvis andra krav.

- Jag och Peter Flinth pratade ihop oss om grundtonen i karaktären. Det händer ganska mycket i Annika Bengtzons liv som vi vill förmedla. Studio Sex är mycket mer personlig och Annika Bengtzon är i början på sin journalistiska karriär. I Röda vargen är hon etablerad och på tå.

Känner staden
- Givetvis är det jätteroligt att jag fick frågan om att göra Röda vargen och komma tillbaka till Luleå. Jag känner staden och vi filmar i Svartöstan, F 21 och SSAB. På järnverket på Strängen 4 där vi en gång spelade in Järnets Änglar. Det var jättekul, menar Agneta Fagerström Olsson.

För er läsare av Norrbottens-Kuriren kommer Röda vargen kännas extra bekant. Handlingen är nämligen koncentrerad, inte bara till Luleå och ett tips Annika Bengtzon får om ett 30 år gammalt attentat på flygflottiljen F 21. Tipset kommer från en arkivarie som arbetar på Norrlands-Kuriren. I Liza Marklunds bok egentligen Norrbottens-Kuriren, där hon själv en gång arbetade. Så till filmen har Norrbottens-Kuriren hjälpt till med att göra fejkade tidningar där tidningens logotyp lånats till filmen under namnet Norrlands-Kuriren.

- De som ser filmen kommer att få möta både en chefredaktör och en arkivarie för Norrlands-Kuriren, bekräftar Agneta Fagerström Olsson.

Andra kända ansikten i Röda vargen är förutom nämnda Rolf Degerlund, skådespelaren Anna Azcarate som gestaltar kulturministern Karina Björklund, Chatrine Parment som gör en mindre roll som journalisten Margit som blir mördad, Maya Parment gör den unga Margit samt Maja Runeberg som spelar systern Lena till den journalist som blir överkörd.

Det är produktionsbolaget Yellow Bird som producerar filmerna. Den första filmen Nobels testamente går upp på biograferna i början av 2012. De andra filmerna kommer att släppas direkt på DVD samt visas på TV4 i Sverige, ARD i Tyskland, TV2 i Norge, DR i Danmark och MTV3 i Finland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!