Ytterkläder prasslar och skor radas upp längs väggen. Christina Stålnacke, bibliotekarie i Gammelstad, hjälper en grupp sexåringar från Öhemsskolan till rätta i kapprummet. Det är dags för magisk sagolek under ledning av biblioteksassistent Maria Olofsson.
Barnen rusar in mellan hyllorna men som i ett trollslag ersätts stoj och bus av stilla förväntan. Maria Olofsson pekar på olika föremål och låter barnen gissa saga: ett förgiftat äpple ... jajamän, Snövit! Och den lilla ärtan, kan det vara Prinsessan på ärten?
Några minuter senare sitter gruppen i en ring på golvet.
Fyra grupper
- Vi har fyra sexårsgrupper som rullar, de får komma på boklek var fjärde vecka. I dag har vi anpassat träffen efter temat på barnboksveckorna, säger Maria Olofsson.
Under två veckor har länets bibliotek arrangerat barnaktiviteter på temat sagor och fantasy.
- Den här verksamheten handlar också om att visa pedagogerna hur man kan leka sig fram med sagor och berättelser, säger Christina Stålnacke.
Fredagens träff i Gammelstad inleds med att barnen får lära sig hur de kan hjälpa böckerna till god hälsa och lång livslängd.
Allergiska böcker
- Är det någon av er som är allergisk? frågar Maria Olofsson.
Barnen redovisar sina allergier och får därefter stifta bekantskap med böckernas dito. Det visar sig att böcker är allergiska mot allt möjligt: bananer, kaffe, snus, tuggummi och saxar. Redan där uppstår magi - tänk att litteraturen kan vara så känslig. Böcker som drabbas av allergichocker, eller helt enkelt går sönder, ska läggas i en särskild låda för omplåstring.
- Där är bokambulansen, hojtar några av barnen.
Därefter tar Maria Olofsson på sig sin trollkarlshatt, sagolekens höjdpunkt för dagen.
- När jag har den här hatten får jag också magiska krafter, säger hon, och gör ett trolleritrick utifrån en samling bilder på kända sagofigurer.
Höja statusen
Barnen köper illusionen och deltar aktivt i leken.
- Jag försöker se alla barnen när vi sitter ned och samtalar, det handlar om att bygga ett förtroende, säger Maria Olofsson om sitt arbete.
Verksamhet med barn som målgrupp hör till bibliotekets finaste uppdrag, menar Maria Olofsson. Den synen delar hon med kollegan Christina Stålnacke. Båda finner det beklagligt att barn- och ungdomslitteraturen regelmässigt ges mindre tyngd på den litterära arenan. Ett exempel är Augustpriset, där vinnaren i barn- och ungdomsboksklassen, i år författaren Jessica Schiefauer, får avsevärt mindre utrymme i mediernas rapportering, vilket kulturkrönikören och författaren Katarina Kieri påpekade i torsdagens Kuriren.
Väcka läslust viktigt
- Inom biblioteksvärlden har det inte samma status att jobba med barn. Men det är ju där man ska sätta in stöten. Att väcka läslust hos barn och ge dem vana att hantera böcker är bland det viktigaste vi gör, säger Christina Stålnacke.
Princia Ishimwe, 6 år, är ett av barnen som deltar i sagoleken. Snabbt svarar hon på frågan om vilken som är hennes favorit i bokhyllan.
- Snövit. För att hon dog. Det var en häxa som dödade henne med ett förgiftat äpple.
Hon gillar besöken på biblioteket.
- Man får läsa böcker och gå runt och titta. Man får också låna böcker och man ska vara lugn. Och så får man lära sig läsa, säger Princia Ishimwe.