Vet du vem det är? Har du läst? Blev det en poet? En kvinna? Ja, frågorna är ganska förutsägbara dagen med stor D för de litteraturintresserade.
Och nu vet vi. Den kinesiske författaren Mo Yan kommer att få ta emot åtta miljoner kronor den 10 december i Stockholms konserthus.
Ja, spekulationerna har gått på högvarv sedan Svenska Akademien i måndags tillkännagav att vinnaren av årets Nobelpris i litteratur skulle offentliggöras torsdag den 11 oktober. Och någon som faktiskt lyckats i år är vadslagningsfirman Unibet. Tydligen vet de mer än bokförlaget Tranan som översatt några av Mo Yans böcker till svenska. I en intervju för TT Spektra meddelar förlagschefen Styrbjörn Gustafsson att han inte hade förutsett Akademiens besked.
"Det finns några författare vi har stått på tå kring ett par år, men det här var ändå en liten överraskning", säger han till TT Spektra.
Och bokförlaget Tranan har all anledning att vara glada. För det är nu bokjakten börjar. Bibliotek, boklådor och privatpersoner som gärna vill vara uppdaterade vill alla kunna erbjuda eller läsa årets nobelpristagare, varav tre romaner är översatta till svenska. Och för dem som inte har alltför bråttom är ett tips att det lagom till julhandeln säkerligen kommer att finnas ett ganska fint urval av det författarskap som under gårdagen hade allt ljus på sig.
"Vad kul. Vad intressant att få stifta bekantskap med ett nytt författarskap", var en av Norrbottens-Kurirens kritikers reaktion.
Jag håller med. För visst är det många som har en favoritförfattare de hoppas ska belönas varje år men det finns även en charm i att erbjudas fördjupning i berättelser man inte visste fanns eller snubblat över tidigare i livet.
Nej, besvikelsen handlar inte om att vara så påläst att man kan hela författarskapet som Svenska Akademien valt att belöna med Nobelpriset. Besvikelsen handlar om att det åter igen var en man som vann. Av de 108 gånger som Nobelpriset i litteratur delats ut är det bara tolv gånger som en kvinna fått äran. Vän av ordning kan påpeka att flera kvinnor under 1990-talet och 2000-talet fått priset och att snedfördelningen hör till historien. Att det helt enkelt handlar om kvalitet. Det finns sanning i det, men det finns också en sanning och verklighet som skulle berätta om motsatsen. Att vi inte lever i ett samhälle som är könsneutralt och därmed finns det inte något könsneutralt kvalitetsbegrepp.
För om det gjorde det kanske årets pristagare skulle heta Alice Monroe. Kanske Joyce Carol Oates eller något annat mer anonymt och otippat namn den stora läsekretsen aldrig hört talas om. Kanske, kanske inte. Det vi vet är att Mo Yan är årets Nobelpristagare i litteratur, ett författarskap som verkar både intressant och vitalt om än inte helt okontroversiellt. (Redan under gårdagen höjdes röster om att han inte lämnat kommunistpartiet.) Men trots allt, läsning att se fram emot nu när höstmörkret lägger sig.