Och kanske har vi ändå förberett oss på de hemskheter som kan drabba oss under ett årtal med siffran 13 i, ett tal som dessutom orsakat matematiker sömnlösa nätter, så oskönt odelbart som det är. För vad ska man annars säga om att länsstyrelsen skickar hem en katastrofplan om nu Suorvadammen skulle få för sig att rämna bara några månader efter att Mikael Niemi kommit ut med sin roman Fallvatten, som målar upp ett minst sagt skrämmande scenario för människorna nedströms? Ansvariga tjänstemän förnekar naturligtvis sammanträffandet, men vem tror på det?
Skönlitteraturen betyder naturligtvis något, trots den obetydlighet som många försöker tillskriva den i tider när allt ska räknas i pengar. Konsten och gestaltningen av våra liv och drömmar är och kommer alltid att förbli väsentligt för vår tillvaro här på jorden, vad förnekarna än påstår.
Att vi sedan lever i en tid där rädslan för allvar griper kring sig är en annan sak. Ingen tror väl på att allting kan köpas för pengar eller att tomheten inte har något pris?
Det är naturligtvis inte bara oturstalet som gör att man gärna snöar in på dystopier när man ska tala framtid just nu. Ekonomiska kriser, rasism, den höga arbetslösheten, nedskärningar och tidningsföretagens problemfyllda tillvaro som i sig påverkar vår demokrati gör naturligtvis sitt till. För vem ska granska makten och problematisera samhällsdebatten för medborgarna om vi inte längre har aktiva och duktiga journalister på det lokala planet?
Om politik är att vilja borde vi kanske börja diskutera konsekvenserna av tidningsdöden i större rum än redaktionernas krympta.
Norrbotten kallades länge för framtidslandet när tekniken för att ta tillvara de slumrande råvarorna utvecklades kring förrförra sekelskiftet.
På samma sätt har länet på senare år betraktats som något av ett framtidsland av kulturpolitiker och kulturadministratörer som önskat testa något nytt. Så blev också Norrbotten det första län dit den allra första "kulturportföljen" skickades. Den som senare kom att kallas för "kultursamverksansmodellen" vilket säger lite mer om vad det hela är tänkt att handla om: Samråd och gemensamma politiska beslut om kulturen
i ett län.
Man kan naturligtvis säga mycket om den ökade byråkratiseringen som blivit en konsekvens av att staten överlåter hanteringen av kulturstöd till regionerna.
Men en försiktig iakttagelse är att ledande politiker börjar engagera sig alltmer i kulturfrågor när nu kravet om att statliga kulturpengar måste växlas upp med lokala och regionala för att det över huvud taget ska bli några.
Att Kent Ögren kommit ut som kulturpolitiker betyder självklart något - i 2013 års kulturplan planeras det bland annat för ett konstmuseum i Kiruna, en framtid för Havremagasinet i Boden, en dansinstitution, ett resurscentrum för konst i Luleå och ett Louisiana i Vitsaniemi i Tornedalen.
En förhoppning inför 2013: Även om de kulturella rabatterna tuktas, glöm inte att göra plats för alla de tusen blommor som måste få blomma för att det ska bli någon riktig fart. På allvar.
Konstbiennalen går över gränsen
Luleå konstbiennal, LAB, vidgar vyerna och blir internationella X-Border Art Biennial. Kilen art group samarbetar med aktörer i Finland och Ryssland. Under paraplytiteln Crossing the border öppnar biennalen samtidigt i Luleå, Rovaniemi och Severomorsk.
Backa teater statuerar exempel
Norrbottensteatern vill bygga en infrastruktur för barn- och ungdomsteater i länet. Förstudien leds av Luleåsonen Daniel Isakson, musikalartist och teaterproducent, senast anställd vid prisade Backa teater i Göteborg. Kan Norrbotten mäta sig med giganter som Suzanne Ostens Unga Klara, och Mattias Anderssons Backa teater?
Unga tar plats på konstarenan
När konstscenen växer tar även ungdomarna plats i utställningslokalerna. Galleri Syster i Luleå skaffade sig under våren 2012 en Lillasyster. I ateljén på Kronan får numera unga konstintresserade skjuts av etablerade konstnärer. Kommer lillsyrran att växa till sig under 2013?
Ny dansstudio i Luleå
Exiled dance crew växer så det knakar. Så pass att man öppnar egen dansstudio i Luleå. Vårens kurser i street, hiphop och break startar i de nya lokalerna. Två gånger per år ger Exiled-gänget shower i Kulturens hus. Senast var det utsålt två veckor före föreställning. Kanske får streetkulturen nu en starkare röst i länets satsning på dans?
Musik eller öl – det är frågan
Omdömena var inte nådiga efter senaste upplagan av Luleåkalaset. Kritikerna menade att det var dags att trycka på omstart för festivalen: in med musiken, ut med fyllan. Debatten resulterade i löftet om ett nytt koncept. Nu planeras en gratis stadsfest. Blir det trevligt? Det lär visa sig till sommaren.
Stora planer ska bli verkstad
Är 2013 året då en dansinstitution blir verklighet? Det lutar åt att Luleå får scenen och Piteå ett pedagogiskt centrum. Konstmuseet i norr, där Havremagasinet i Boden visar framfötterna, är den andra stora länsövergripande satsningen i landstingets kulturplan. Fortsättning följer, hoppas vi.
Riksteatern fyller 80 år
Samma aktningsvärda ålder uppnår samtidigt den lokala Luleå riksteaterförening, något de bland annat firar med att köpa in pjäsen Håpas du trifs bra i fengelset, som bygger på Susanna Alakoskis bok med samma titel. Föreningen gör nu en nystart med ordförande Emma Löfström i spetsen och vi håller tummarna för fler föreställningar i Luleå.^
First Aid Kit inleder musikvåren
Superhajpade folkpopduon Johanna och Klara Söderberg spelar i Luleå i januari. Skivan The Lion’s Roar har hyllats av kritikerna och systrarna har en stor och hängiven publik. Att kvinnorna i First Aid Kit inleder våren i Kulturens hus sätter ribban högt för efterföljande manstrio Mikael Wiehe, Pugh Rogefeldt och Stefan Sundström.
Kampen om festivalpubliken hårdnar
Kirunafestivalen, Valvträskfestivalen, Nattfestivalen, Flottkalaset, Musikens makt, Jokkmokks marknad ... När det gäller kultur- och musikfester har Luleå och Piteå tuffa utmanare runtom i länet. Är 2013 året då fler artister, i likhet med Jason ”Timbuktu” Diakité i Valvträsk, ställer sig på små familjära scener?
Fiktionen tar verkligheten med storm
Mikael Niemi skrev en norrbottnisk katastrofroman, Fallvatten. Länsstyrelsen fick eld i brallan och presenterade en utredning om Suorvadammen. Vilka litterära profetior har vi att vänta under 2013? Med tanke på laddningen i talet kan det vara värt att hålla extra vaksamhet kommande 365 dagar.