Konstskolan firar 50-årsjubileum

För 50 år sedan startade Konstskolan som en linje på Sunderby folkhögskola.
Då var de 12 elever och de fick i stort sätt bygga sin egen skola.

Sofia Stenman från Luleå går sitt tredje år på Konstskolan. Hon ångrar att hon inte sökte tidigare. "Det är jättekul, men det är svårt att få ekonomin att gå runt. Nu jobbar jag parallellt och ska försöka söka mig vidare", säger hon.

Sofia Stenman från Luleå går sitt tredje år på Konstskolan. Hon ångrar att hon inte sökte tidigare. "Det är jättekul, men det är svårt att få ekonomin att gå runt. Nu jobbar jag parallellt och ska försöka söka mig vidare", säger hon.

Foto: Eva Åström

Luleå2013-09-10 16:27

- Det var helt i linje med grundaren Roland Larssons vision och pedagogik. När jag kom hit som ung lärare fick jag helt tänka om. Den metodik jag lärt mig gällde inte för Roland, den mest levande och fantasifulla människa jag mött, säger Mariana Johansson som är lärare i vävning, textil och konsthistoria.

Speciell pedagogik

Att Konstskolans grundare var en speciell person förstår man ganska snart på lärarkollegiet. Och den pedagogik Roland Larsson utvecklade, den så kallade "Sunderbypedagogiken" (se faktaruta), lever fortfarande kvar på skolan 50 år senare.

- Övningarna har givetvis förändrats men inte förhållningssättet till kunskapsinhämtning, säger Bertil Sundstedt, konstnär och lärare i måleri, grafik och konsthistoria.

Utgår från intresse

Det var alltså hösten 1963 som de första 12 eleverna började på dåvarande konstlinjen. Sedan dess har cirka 5.000 konstintresserade, de flesta från länet, fått skolning i Sunderbyn. Och det som började som en linje är idag en skola med 10 olika verkstäder. Det största utbudet och det största elevantalet bland de 90 folkhögskolor i Sverige som erbjuder undervisning i konst.

- Vi utgår från att alla som söker hit är intresserade, men ligger på olika nivåer. Därför söker man inte med arbetsprover till första året, säger Bertil Sundstedt.

Idén faller åter tillbaka på Roland Larsson vars övertygelse var att alla människor har olika utvecklingsvägar och att det finns mycket dold kreativitet som kan plockas fram med intresse. Det är först om man vill fördjupa sig ytterliga som arbetsprover krävs.

Bauhaustanke

En annan uttalad filosofi är att man med gott hantverk kommer längre i sin gestaltning, att erfarenheter från handens arbete är unika, en motsats till den mer intellektuella hållning som universitetens konstutbildningar erbjuder.

- Vi bygger också vår undervisning på en Bauhaustanke - att det ska finnas en öppenhet mellan konst och konsthantverk. Att det ska finnas en öppenhet mellan våra verkstäder så att eleverna kan inspireras av andra, menar Bertil Sundstedt.

När så jubileet startar nästa vecka är det dock en internationellt känd konstnär från länet som inte kan kalla sig Konstskolelev. Karin Mamma Andersson från Luleå sökte två gånger, men kom inte in.

- Vi hade så många sökande att lotten avgjorde men det gick ju bra för henne ändå, säger Bertil Sundstedt.

50 års firandet börjar på måndag nästa vecka med invigning av landshövding Sven-Erik Östberg. Dessutom bjuds på workshops och föreläsningar för konstelever och allmänhet under hela veckan med olika gästlärare. Firandet avslutas med en pubkväll på lördag.

FAKTA/SUNDERBYPEDAGOGIKEN

Kunskapsinhämtningen betonar processen och en undersökande hållning samt elevens personliga utveckling.

Verksamheten baseras på ett jämlikt förhållande mellan pedagog och elev. Att grunden för all undervisning och förutsättningar för inlärning är självtillit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!