- Jag har ingen lust att resa runt i rullstol världen över. Jag vill ha mer tid för mina barn, fyra barnbarn och läsa alla böcker jag tidigare inte läst, säger konstnären Ardy Strüwer som har vernissage på Galleri Skåda i Luleå i dag.
Det är andra gången Ardy Strüwer ställer ut i Luleå. Det är fyra år sedan sist och han säger sig vara glad att vara tillbaka.
- Det var uppskattat sist, säger han.
Konst som religion
Drygt 50 år har han varit verksam som konstnär, en yrkesbana han egentligen valde mer av en slump.
- När min stränge far, matematikläraren dog 1954, tappade jag intresset för att studera. Jag funderade över vilken utbildning som hade de roligaste festerna och de snyggaste tjejerna. Det var Konstakademin i Haag, så jag sökte in.
Där mötte den unge Ardy Strüwer läraren Paul Citroën, ett möte som skulle förändra hans liv i grunden.
- Han öppnade mina ögon för konsten och konsten blev mitt livs religion. Jag blev frälst för livet.
I dag kan han se tillbaka på en lång konstnärskarriär som gett honom möjlighet att se världen och bo på olika platser.
- Det var en hel del arbete med att etablera sig, men jag hade ett mål och var fokuserad.
Dålig konstimage
Genombrottet i Sverige kom när Pontus Hultén köpte en tavla till Moderna museet, men trots att hans konst ställts ut flitigt internationellt, främst i USA och Europa och att han finns representerad i både privata samlingar och på museer, har han aldrig varit konstkritikernas gunstling. Snarare tvärtom.
- Det har med min dåvarande image att göra. Jag hade tv-shower, gillade att spela fotboll, älskade att festa och vara ute i svängen. På 1970-talet var många konstnärer politiska. Det var inte jag och det bidrog också förutom mina skämtprogram tillsammans med Lasse Åberg i tv till stämpeln som oseriös.
Hans mål har i stället varit att skapa en sensuell stämning i sina tavlor. Han beskriver själv sin konst som postmodern Flower Power, en sensuell surrealism där det återkommande motivet är en fantasikvinna med inspiration från de indonesiska skuggfigurerna. Alltid målad i profil, precis som skuggfigurerna.
- Den fantasikvinnan har väl blivit mitt signum, precis som de starka färgerna. Jag vill skapa något romantiskt eftersom vi har så mycket grått runt omkring oss.
Ställt ut på Louvren
Hans färgskala är som sagt stark där han har en förkärlek för den röda färgen, något han också plockat från sitt indonesiska ursprung.
- Det är ganska enkelt. Rött är kärlekens färg, blodets färg och solnedgångens färg. Sensuellt.
Vid helgens vernissage kommer han att visa tavlor och grafik som både är representativt för hans konstnärskap men också aktuellt. Däremot kommer inte hans glaskonst vara representerad. Under tio år var nämligen Ardy Strüwer designer vid Johansfors glasbruk. Och som sagt troligen sista gången han medverkar vid en utställning i länet.
- Jag kommer inte att sluta måla och teckna. Det kan jag inte. Ser jag en utställning börjar det alltid att klia i mina fingrar. Jag vill in i ateljén och måla, men jag orkar inte längre resa så här mycket.
Och även om han fortfarande drömmer om att skapa konsthistoria, liksom renässanskonstnären Leonardo da Vinci gjort med målningen Mona Lisa eller Pablo Picassos målning Guernica från 1937, kan han stoltsera över att han ställt ut på Louvren.
- Jag sa till mina barkompisar i Paris att jag ställde ut på Louvren. De trodde mig inte. Då fick jag förklara att jag hängt två teckningar på herrtoaletten och att de troligen var tvungna att gå dit samma dag innan teckningarna togs bort. Men det är lite kul att säga att jag har ställt ut på Louvren, där annars främst döda konstnärers verk hänger, säger Ardy Strüwer.