Kocken som gillar dryck

Mat är kul tycker Petter Nyberg, men ännu roligare är vad man har till – dryck i alla dess former.

SOMMELIER. Petter Nyberg jobbar som sommelier på restaurang Cg:s.  Foto: Andreas Wälitalo

SOMMELIER. Petter Nyberg jobbar som sommelier på restaurang Cg:s. Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-08-21 16:41

Luleåbon Petter Nyberg är född och uppvuxen i staden och har alltid varit intresserad av mat. Han utbildade sig till kock men blev nyfiken på alla smakkreationer man kan göra med dryck, så det naturliga steget blev att utbilda sig till sommelier.

Tjugoåttaåringen ville redan tidigt hålla på med mat. Redan under högstadietiden bestämde han sig för att bli kock.

– Det var när jag fick jobb som servitör som jag upptäckte hur kul det är att möta människor. Att man kunde få utlopp för sin nyfikenhet genom dryck, säger han.

Den bästa måltiden han någonsin ätit var på Betony i New York, som för övrigt är ett av favoritresemålen. Även Barcelona har en plats i hjärtat.

– Det finns ett hamburgerhak i Barcelona som heter Maka Maka Beach Club som är riktigt bra, säger han.

Han berättar att han är löjligt förtjust i Spaghetti Bolognese och menar att han aldrig kommer att ledsna på rätten. I dryckesväg dricker han gärna en torr Riesling. När det gäller råvarar så gillar Petter citrus i alla dess former.

– Skalet och juice gör otroligt mycket för att förhöja både mat och dryck.

I bagaget finns många roliga upplevelser på jobbet med många kändisar som kommit till CG:s för att äta.

– Men det bästa är ändå när jag fick vara sommelier på Kronprinsessans bröllop.

På CG:s gillar Petter att laborera med smaker. En av favoriterna är punch, som bidrar med en speciell smak och en historia. En riktig svensk klassiker enligt honom själv.

Vad ska du göra på Matkultur?

– Jag kommer att hålla vinskola, blanda drinkar och lite allmänt snacka och tipsa om drycker i alla dess former med tyngdvikt på vin.

Följ Petter på facebook: Restarang CG eller instagram @nyberg_petter eller @restaurangcg. Han finns även på Matkulturs instagram @nk_matkultur.

Namn: Petter Nyberg

Ålder: 28

Yrke: Sommelier/Restaurangchef på Restaurang CG

Bästa måltid: Betony i New York

Favoritdryck: Torr Riesling

Råvara jag älskar: Citrus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!