När Kerstin Hillström bestämde sig för att samla ihop sina dikter till en bok visste hon hur hon ville ha det. Alla dikter skulle bestå av fyra rader och skrivas utan stora bokstäver. Tillsammans skulle de berätta om ett år i Norrbotten och som den naturligaste sak i världen skulle året börja i augusti och sluta i juli.
Ytligt sett skulle man kunna säga att hon bytt sida. Att hon gått från att vara journalist och kritiker till att själv bli författare. I flera år har Kerstin Hillström skrivit litteraturkritik här på Norrbottens-Kurirens kultursida men också i olika tidskrifter. Tidigare tillhörde hon recensenterna på konkurrenttidningen.
Men i själva verket har hon alltid skrivit skönlitterärt, även om hon inte publicerat särskilt mycket.
- Jag har skrivit för att få syn på världen, för att få veta vad det egentligen handlar om. Det gäller både det journalistiska och det skönlitterära skrivandet. Och visst skulle jag ha velat skriva mer skönlitterärt, men det blev aldrig av, säger Kerstin Hillström.
Så mycket ofärdigt
Sedan ett år tillbaka är hon sjukskriven och även om de flesta dikterna skrivits tidigare har hon nu kunnat ägna sig åt att sammanställa diktsamlingen Dagarna som snart kommer ut på Luleåförlaget Black Island Books.
- Det känns bra att kunna lämna något efter sig, det är väl så jag har tänkt. Roligt också att få göra något färdigt, när det gäller skönlitteraturen har jag så mycket ofärdigt.
Genom åren har det samlats en hel del där i skrivbordslådorna. Vi som följt Kerstin Hillströms skönlitterära skrivande har ofta drabbats av svärtan och ett malande obehag i berättelserna. Som den gången hon skrev för scenen på en dramatikkurs arrangerad av bland annat Dramatiska institutet.
- Jo, men det minns jag. Jag fick mycket beröm, men pjäsen jag skrev på var nattsvart, säkert alldeles för obehaglig för att sättas upp, säger Kerstin Hillström.
Även i Dagarna finns en svärta, men också motsatsen. Stunder av glädje, men kanske framför allt en sinnlighet som kommer från en djupt känd medvetenhet om alltings ändlighet.
5 januari
vi har alla två röster
en som vi använder
när vi talar med andra
och en som bara är vår
ibland vid de mest oväntade tillfällen
bryter den andra rösten igenom
som vi försöker gömma
som klingar av något annat
svårt att avgöra om det är falskt eller äkta
vi står på trappan på väg in till ett café
pratar om något trivialt
jag hör min andra röst
ett ögonblick av osäkerhet
tittar i spegeln
ser inte mig själv
bara nån som liknar mig
Existentiella dagsrapporter
Förläggaren Peo Rask kallar Dagarna för "existentiella dagsrapporter".
- Kanske är det så att de lyckliga och lättsamma dagarna inte behöver skrivas ner, de finns liksom bara där ändå. Genom att Kerstin daterat alla dikterna blir det som en krönika över ett år där jag tror att många kan känna igen sig.
För Black Islands del blir Kerstin Hillströms Dagarna den andra boken i ordningen i höstutgivningen som inleddes med en ny bilderbok om Felicia Fahlander, med text av Peo Rask själv och teckningar av Fanny Felicia Svanberg.
Sammanlagt ger Black Island ut sex titlar under hösten, bland annat en ny bok av Staffan Westerberg med titeln Onyttingen.
- Förutom på alla kurser jag gått och i alla skrivarsammanhang som jag deltagit i, har jag nog mest skrivit de där dagarna när allt inte har varit enkelt, de ledsamma dagarna. När allt har varit bra har jag inte haft samma behov av att skriva, säger Kerstin Hillström, som ibland får hjälp att hitta ord nu när minnet sviker av sin man och livskamrat, konstnären Jan-Anders "Jatte" Eriksson.
Det är också han som gjort omslaget till Dagarna.
- Man kan säkert säga mycket om Kerstins dikter, men jag tänker på dem som okonstlade. Där finns inget tillgjort, de har blivit som de måste, säger Jan-Anders Eriksson.