I det krökta rummet ...

The Albert Einstein show går som teater på Teknikens hus i Luleå. Det hela handlar om hur fysiken förklarar världen, skriver Regine Nordström som sett pjäsen.

LULEÅ2006-12-01 06:00
Av:Medverkande:Musik:
Det skrynklar sig i min hjärna efter att ha följt den lila tejpen runt Rickard Jonssons modell över den krökta rumtiden. Någonstans på vägen ska den också förklara varför Einstein inte heller behöver gravitation för sin teori.
Jag är på Teknikens hus i Luleå som bjudit in till The Albert Einstein show och allt handlar egentligen om hur fysiken förklarar världen. Gruppen, Teater Spira och Vetenskapsteater i Väst, kommer från Göteborg och föreställningen gjordes 2005 för den årliga Göteborgs vetenskapsfestival.
Innan Jonsson som är doktor i relativitetsteori, skruvar upp tempot på hela förklarandet har dock showen mjukstartat under teaterliknande former. På sextio minuter berättas Albert Einsteins liv och verksamhet.
På klaviatur ackompanjerar Elisabet Johansson när skådespelaren Jonas Fröberg inför våra ögon förvandlar sig till vetenskapsmannen. Utspritt på gradängerna ligger rekvisita och publiken behöver engagera sig för att omvandlingen ska ske. Någon får klistra fast hans mustasch, en annan ger honom senare de grå tinningarnas charm. Över huvud taget är detta en show där publiken behöver vara aktiv, svara på tilltal och helst i kör utstöta små förtjusta utrop.
Roligast är det i början när Fröberg på ett pricksäkert sätt gestaltar motståndet i en skapande process. En ung Einstein sätter sig vid sina böcker, rätar till sina papper, kör i gång med läsandet, dricker lite vatten, sträcker på sig, rätar till sina papper ... Efter ett oräkneligt antal turer föds så en tanke, sträcker ut sig i rummet, formuleras och prövas.
Och det gäller inte bara för fysiker, så är det med det mesta nya som åstadkoms. Ens första kanelbulle till exempel.
Sen blir det så där ansträngande igen när Einstein börjar få till det med teorin om det krökta rummet. Det finns visserligen stunder när det går att förstå, men insikten sticker alltid iväg likt en eterisk olja.
Ansträngt blev det också för vetenskapsmannen själv när Hitler kom till makten, och han med sitt judiska påbrå måste lämna hemlandet Tyskland. Denna vetenskapsteater innehåller nämligen förutom fysik även historia och en ganska stor dos filosofi. Ett långt parti i Fröbergs monolog handlar om gåtan bakom oss, att det skulle finnas något där, och att det bara kan nå oss som en doft.
Ett annat allvarligt avsnitt ägnar sig åt det som hände sedan Einstein kommit till Amerika, rustningen och de två olycksaliga atombomberna i Japan. Upprustningen gestaltas av stora sjok med svartvita tidningssidor fyllda av krigsrubriker om krig, bilder från fronten, hot. Så långt från den otålige sextonåringen Albert som likställde skönhet med vetenskap man kan komma. Och ändå inte, skönhet kan förvrida huvuden på olika sätt.Fotnot: I dag ges skolföreställningar av Albert Einstein show på Teknikens hus.
The Albert Einstein show
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!