Här har eleverna graffiti på schemat

UTTRYCK. Erik Hedlund går i sjuan och har målat graffiti sedan han var tio år. Han menar att det är ett sätt att uttrycka sig.Foto: Linda Wikström

UTTRYCK. Erik Hedlund går i sjuan och har målat graffiti sedan han var tio år. Han menar att det är ett sätt att uttrycka sig.Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-09-28 06:00

Graffiti på schemat. Ja, det har eleverna på Bergskolan i Luleå.

- Det är ett bildspråk som passar vissa elever. En bra inkörsport till konsten för framför allt unga killar, säger bildläraren Sofie Drugge Nilsson.

Hon har under alla sina tolv år som bildlärare använt sig av graffitins bildspråk i bildundervisningen och betraktar det som en konstform bland andra.

- Det är en stor skillnad mellan klotter och graffiti. Konst kräver arbete. Det är inget som görs på fem sekunder utan kräver tid och träning, säger Sofie Drugge Nilsson.

Kritik
Hon har fått kritik för att ha släppt in graffitin i bildsalen, men menar att graffiti ryms inom ramen för läroplanen för bildämnet. Inte specifikt, men betoning på att ge elever möjligheter att experimentera, testa design, form och färg ger utrymme för graffiti på samma villkor som andra konstnärliga tekniker.

- Jag tror att alla bildlärare är överens om att graffiti är en konstform. Inom konsthistorien har vi exempelvis gått igenom från grottmålningar till graffiti. Och det är en bra nybörjaruppgift för sjundeklassare att designa och färglägga egen text. Graffiti öppnar också möjligheter för att lära sig blanda färg, jobba med toner och nyanser i bilder, men framför allt lära sig att det tar tid att skapa konst.

Erik Hedlund går i sjunde klass och har målat graffiti sedan han var tio år. Han jobbar främst med blyerts och färgpennor på papper men har även varit med och gjort några spraymålningar på lagliga väggar när han bodde i Kalix.

- Jag har alltid gillat att teckna och måla. Graffiti är ett sätt att uttrycka sig och ger mig möjlighet att måla det jag vill. Det är en fri stil, säger han.

Lagliga målningar
Han har inspirerats av det crew som finns i Kalix och de lagliga målningar som finns i gångtunnlar.

- Det finns mycket snygg graffiti. Jag brukar titta på kanter, vilka olika nyanser de använt och vilka detaljer som finns i bakgrunden. Det finns fina tags och fula tags. Jag gör själv inga tags utan mest målningar.

Han brukar gå till en tatuerare han känner i Kalix, där han sitter och tecknar. Annars sitter han mest hemma och målar. Har han inte papper ritar han på armarna eller händerna.

- Jag ritar och målar alltid när jag inte har något annat att göra.

Erik Hedlund tycker att det är bra med lagliga väggar där det är tillåtet att måla graffiti.

- Annars skulle hela städer bli fulla av sprayfärg. Det är bättre att det är tillåtet, säger han och får medhåll av sin bildlärare.

- Det behövs mer lagliga väggar för att undvika klottret. Jag kan inte se det på något annat sätt, säger Sofie Drugge Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!