När CG öppnade för två år sedan var det ett koncept som saknades i Luleå. En känsla av storstad blandat med lokala råvaror. Vi började kvällen med förrätter av olika slag. Kantarelltoastens smak förhöjs av det rökta sidfläsket och det smakar ljuvligt.
Löjromsexperten i sällskapet konstaterar att det är hög kvalitet på den rom som serveras, fast och fin.
Den cognagsgravade oxfilén funkade perfekt tillsammans med potatiscrispen och betorna. Modigt att slänga in ett märgben i den här rätten. Och gott.
I samband med beställningen av huvudrätterna erbjöds vi mycket goda alkoholfria alternativ till måltidsdryck.
Till hummern och pilgrimsmusslorna rekommenderades en juice på chardonnaydruvor och till ankan en körsbärsjuice. Inte utan att vi var lite tveksamma till detta, men hej – ska det testas så ska det.
Huvudrätten med halstrad pilgrimsmussla och råstekt hummer var en hit, kvällens bästa faktiskt. Pilgrimsmusslan var perfekt tillagad och det var som att skära smör. Till detta serverades linguini kokt i hummergrädde. CG är känd för sina långkok och vilka är vi att dissa det? Precis. Således – in med långkoket.
Oxkinden formligen smälter i munnen och Krogkollen konstaterar att köket lyckas med konsten att tillaga fläsket på ett mycket smakrikt sätt. Plus i kanten för äppelmoset som är en klar smakförhöjare.
Vår tredje huvudrätt bestod av grillat ankbröst med anklever, svampcremé och madeirasky. Till detta serverades sötpotatis. Här stöter vi egentligen på kvällens enda minus, anka är en svårlagad fågelrackare och det fanns bitar som tenderade att vara en smula sega. Samtidigt som vissa bitar formligen smälte i munnen. Lite ojämnt med andra ord. Här bör tilläggas att körsbärsjuicen som vi var en smula skeptiska till passade perfekt till ankan och förhöjde verkligen smakupplevelsen.
Samtliga portioner var väl tilltagna och det är tur att kroppen har en särskild efterrättsmage. En klassisk tryffel, inga konstigheter alls.
Vi testade "88:an", precis som det låter – en förfinad variant av GB:s glassklassiker. Sedan måste vi hylla modet i att kombinera klassiska hjortrondesserten med en myrporsparfait. Här kändes det som om vi befann oss på hjortronmyren och smaken är speciell – men god. Vi gillade.
Ska man summera kan det inte bli annat än högsta betyg. CG levererar rakt igenom, allt från service till meny, upplägg och servering.