Elisabet Fura, ordförande i kommissionen, var på plats. Hon är jurist och har tidigare jobbat som advokat, domare i Europadomstolen för mänskliga rättigheter och chefsjustitieombudsman, men är numera pensionär och liksom de andra ledamöterna i kommissionen utsedd till uppdraget av regeringen i dialog med berörda minoriteter. Kommissionen har arbetat i två år och skulle egentligen ha blivit klara i maj, men har fått uppskov i ett år.
– En viktig del är att samla in berättelser genom att intervjua människor, men många av dem vi vänder oss till är äldre och sköra så det gick ju inte under pandemin, säger hon.
I själva verket hoppas de få ytterligare ett år på sig för att hinna med allt.
Utöver personliga berättelser som de samlar in söker de också fakta i arkiv och har även lagt ut uppdrag på ett tiotal forskare för att få alla bitar som behövs för att förstå historien. Ämnen för forskningen är till exempel arbetsstugor, skallmätningar, utbildningsväsendet, Svenska kyrkan och språket. Flera av forskarna berättade om sitt arbete under symposiet.
Alltihop ska mynna ut i en slutrapport som ska ge svaren på vad staten och regeringen kan göra för att bidra till upprättelse och försoning, berättar hon.
– Ett försoningsarbete tar tid och man måste ha uthållighet. Förhoppningsvis kan vårt arbete i vår kommission lägga en grund för ett vidare arbete som börjar nu.
Stefan Aro, till vardags präst i Övertorneå, är sekreterare i kommissionen. Enligt honom är Svenska kyrkan en av de aktörer som deltog till försvenskningen och det är därför man nu har ett symposium med kyrkan.
– För 100 år sedan var Luleå stift huvudman för de tornedalska skolorna, vilket var en särlösning i Sverige. Domkapitlet bestämde över rekryteringar och läromedel och man gjorde det med en nationalistisk språkpolitisk inriktning. Det känner inte många tornedalingar till att kyrkan var så insyltad, säger han.
Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, är glad över arbetet som är på gång.
– Vi ser fram emot ert resultat och att få se hur ni beskriver svenska kyrkans de i det. När ni kommer med det vill vi ta det emot det med tyngd och ärligt och varmt sinne att vilja förstå det och handla därefter, sa hon riktad till Elisabet Fura och kommissionen vid symposiets avslutning.