Enkelt med stora namn

Filmen Varg är en enkel historia, berättad med stora namn. Manuset är skrivet av Kerstin Ekman, Daniel Alfredson har regisserat och i huvudrollen syns Peter Stormare. Men det är ett rovdjur som står i centrum.Varg är inspelad i Valsjöbyn, den lilla jämtländska by där Kerstin Ekman, bilden, bott under 23 år. Berättelsen handlar om den samiska renskötaren Klemens Klementson (Peter Stormare) som tar på sig skulden när hans brorson Nils (Robin Lundberg) dödar en varg som rivit deras renhjord.

VARGFÖRFATTARE. Författaren Kerstin Ekman har skrivit manus till filmen Varg.

VARGFÖRFATTARE. Författaren Kerstin Ekman har skrivit manus till filmen Varg.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2008-04-03 13:03

Filmen ämnar väcka debatt kring rovdjursproblematiken, men samtidigt tar den inte ställning.
– Det är ingen av oss som hade en fix ståndpunkt i frågan när vi började med filmen, säger Kerstin Ekman.
Björnen farligare
Och det har de inte heller anskaffat sig under arbetets gång. De vill mer bara konstatera att samtidigt som vargen är en rättmätig del av vår fauna så måste vi förstå de samiska renskötarnas ståndpunkt.
Vargen är egentligen inte farlig för människan. Björnen är till exempel ett mycket farligare rovdjur och Ekman berättar om en bekant till henne som blev dödad av en björn.
– Det finns ingen rovdjurspolitik som kan uppväga en människas död, säger hon. Det enda vi kan göra är att inse hur oerhört svår problematik det är.
Visa den samiska kulturen
Filmen är också ett sätt att skildra den samiska kulturen, något som är mycket ovanligt inom svensk film.
– För mig har det varit viktigt att berätta vad samerna har varit med om, säger Ekman. Men jag tror att man har en lite annan kännedom om samer här uppe i norr än vad man har i resten av Sverige
Samernas kultur har systematiskt urlakats, bland annat talar Ekman om den språkförstörelse som uppstod under 1940- och 1950-talen, då samerna tvingades lära sig svenska.
– Det är många samer som har ångest just över att de känner att de har svikit sin kultur.
Regissör från SVT
Daniel Alfredson, som regisserat filmen, var tills för alldeles nyligen drama­chef på Sveriges Television, men det jobbet lämnade han för att regissera Varg.
– Jag tror inte man ska vara chef så länge, säger han och skrattar. Nä, men jag kände att det var dags att byta miljö och då sammanföll det med det här.
Arbetet med filmen inleddes redan 2004 och så snart Daniel Alfredson läst Ekmans manus tände han på berättelsen.
– När jag läste manuset så kände jag att det här var något som jag inte hade sett förut.  Det jag fastnade för var att det skildrade en annorlunda vardag som känns väldigt angelägen, det kändes som något nytt, säger Alfredson och fortsätter:
– Det är förvånande hur lite som har filmatiserats i sån här miljö, trots att det är så tacksamt att fånga på bild.
Därför har autenticitet varit någonting väldigt viktigt.
– Jag ville under inga omständigheter komma nära liknelsen till Jägarna, säger Daniel. Att den parallellen ändå dras beror inte på att filmerna är lika i sig utan på att det finns så otroligt lite film som utspelar sig i den här miljön.
Stormare nappade
Filmens största stjärna heter förstås Peter Stormare, stjärnan i såväl Hollywood som på slottet.
– Castingen var egentligen inte sådär självklar, säger Alfredson. Men vi tyckte att det var viktigt med all rollbesättning att folk skulle komma från norr om Dalälven och att alla skulle kunna behärska ett norrländskt språk, och då passade Peter.
Vad var det som gjorde att Stormare nappade på filmen?
– Min känsla var att han först och främst gillade historien men också att han var sugen på att spela in i Sverige igen. Men rollen attraherade nog honom först och främst för att han kände att det var den kanske enda chansen han skulle få att spela in en film på sitt barndomsspråk.
Bara Stormares namn torde utgöra ett stort dragplåster och en möjlig kassa­ko för produktionen, men enligt Kerstin Ekman så var det framförallt för att han var en ”oerhört skicklig skådis” som valet föll på honom.
– Jag kände till honom från hans Dramaten-period, hans andra filmer har jag inte sett, säger Ekman. Jag törs inte se sådana bovfilmer.
Norrbotten med på hörnen
Även om Varg är inspelad i Hälsingland så har också Filmpool Nord haft ett finger med i spelet. Flera norrbottningar har varit inblandade i produktionen, som till exempel filmaren Dan Jåma, som filmat många av naturscenerna. Han spelade för övrigt en betydande roll för att Ekman började skriva ett filmmanus från första början.
–  Dan Jåma gjorde en filmatisering av min berättelse Hunden och det betydde mycker för att det här skulle bli av, berättar Ekman. När jag såg Dans landsskapsskildring så kände jag att ville jag placera in människor där.
Degerlund också med
Vidare spelar Rolf Degerlund rollen som Mats, bror till Klemens och pappa till Nils. Till skillnad från Klemens, som bara sysslar med rennäringen, så driver Mats ett värdshus i byn och man kan säga att han befinner sig lite mitt i mellan det samiska arvet och den nya turistnäringen. På två ben, så att säga.
Men Rolf Degerlund själv, som tidigare bland annat varit teaterchef på Norrbottensteatern, står på fler ben än så. Just nu jobbar han mest med att regissera stora shower med Joe Labero och Robert Wells men han håller också på med projektet att bygga Labero Magic Castle i Boden. Ett 8.000 kvad­ratmeter stort stenslott med magimuseum, restaurang, teater, bibliotek och magiskola på somrarna.
– Gustav Vasa byggde ju inga slott norr om Dalälven, så vi säger det att vi får ta ansvar för att bygga ett. Går allt enligt planerna kan vi börja schakta redan i höst.
Inspelningen av Varg beskriver han som skojig, och säger också att det ska bli fler filmer tillsammans med Stormare.
– Jag och Peter är ju norrlänningar båda två, så vi brukar säga det, att vi håller ihop. Det här är vår första film tillsammans, men inte vår sista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!