En stabil gamling

Cooks krog är något av en institution i Luleås restaurangliv. En gammal rackare med gott rykte. Men hur är det egentligen? Lever man på gamla meriter eller stämmer ryktet? Krogkollen har svaret.

Frasig. Brûléen var perfekt tillagad med ett frasigt täcke. Hallonsorbén som serverades till smakade riktigt bra.

Frasig. Brûléen var perfekt tillagad med ett frasigt täcke. Hallonsorbén som serverades till smakade riktigt bra.

Foto:

LULEÅ2014-12-10 14:10

Du ska ta med din partner på en god middag. Var ska ni gå? För fem år sedan hade svaret varit givet – Cooks. Nu är utbudet av finare restauranger större än någonsin i Luleå. Frågan är då om Cooks fortfarande lever upp till sitt gamla rykte.

På den frågan svarar Krogkollen bestämt ja.

Vi inleder med tre olika förrätter. Gravad röding med pilgrimsmussla och en limesås, älgcarpaccio med rödbetor samt en jordärtskockssoppa. Rödingen är utmärkt gravad och perfekt saltad, pilgrimsmusslan smälter i munnen och det är som att skära genom smör med en het kniv.

Älgen smakar älg och rödbetorna passar perfekt till. När det gäller soppan hade vi önskat lite mer fyllnad, några fler krutonger möjligen. Smaken är det dock inget fel på.

Jo, just det. Vi fick en liten aptitretare innan förrätten, laxceviche med krutonger. Smakrikt och trevligt.

Trevlig är också servicen på Cooks. Uppmärksam servering och utmärkt presentation av rätterna.

Huvudrätten kommer in och vi har gett oss i kast med en baconlindad renytterfilé med svamp, potatispuré och rödvinssky. Smaklig, men ett litet minus för att det i menyn inte framgår att den är just baconlindad.

Torsken serveras med potatis, ägg, bacon och en chilistekt savoykål som verkligen förhöjde smaken på anrättningen. En rejält tilltagen portion dessutom, Krogkollen behövde inte lämna huvudrätten hungrig så att säga.

Som tredje huvudrätt valde vi en klassiker – oxfilén. Den bars in tillsammans med sötpotatis, kryddsmör och rödvinssky. Mör och fin köttbit och smakrikt kryddsmör. Inget att anmärka på alls. Å andra sidan – inget heller som lyfter och ger en "woweffekt". Kanske är det vad som skiljer Cooks från det allra högsta betyget.

Krogkollen åt sig vidare till efterrätten och gick på tre säkra kort där också. Brûléen med bärkompotten och hallonsorbet var helt perfekt, ett tunt fint krispigt övre lager. Chokladfondanten var också helt fläckfritt tillagad, rinnig och smakrik. Som tredje dessert tog vi in tre kulor sorbet, för dagen var det mango, apelsin/citrus samt hallon. Samtliga smakade mycket och gott.

Sammantaget kan vi konstatera att Cooks håller. Restaurangen har absolut en stabil topplacering på Luleås karta. Men för att nå högsta betyget kanske en "upphottning" av menyn är på sin plats.

Cooks krog / Totalbetyg 4 Följ krogkollen på kuriren.nu

Atmosfär 4

Från utsidan ser det lite "murrigt" ut, men insidan på Cooks är trevlig och gemytlig. Sköna stolar och bra akustik. Trevligt också att man ser lite av köket utan att för den delen störas.

Service 4

Uppmärksam personal som på ett naturligt sätt presenterar varje rätt är trevligt. Överhuvudtaget är det mycket trevlig personal som serverar oss.

Meny 3

Här kommer den lilla passusen. Menyn känns robust och klassisk men inte särskilt nyskapande. Å andra sidan kanske det inte är vad man är ute efter heller.

Dryck 4

Cooks erbjuder en rätt bred dryckesmeny och vi blir rekommenderade ett gott rödvin till oxfilén. Alkoholfria alternativ finns också av bra klass.

Prisvärt 3

Cooks håller rätt höga priser, å andra sidan är maten och servicen så pass bra att det är befogat. Kanske att en mer spännande meny gjort det än mer prisvärt.

Barnvänlighet 3

Lokalen är relativt luftig och det är enkelt att få plats med barnstol om man skulle behöva det. Någon barnmeny finns inte i "huvudmenyn".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!