Gunilla Röör har bjudit in fem profiler för scensamtal om den stora industriomställningen som sker i Norrbotten i anslutning till teaterföreställningen "Omställningen" som har premiär i mars. Föreställningen bygger på intervjuer som journalisten och dramatikern Amanda Glans gjort med företagsledare, gästarbetare, renskötare och industriarbetare och helt vanliga människor som varit med förr, för att via deras röster ge den rasande utvecklingen ett mänskligt perspektiv.
De inbjudna gästerna är Arne Müller, journalist och författare, Zacke, textförfattare och rappare, Po Tidholm, journalist och författare, Sverker Sörlin, professor i idéhistoria samt Amanda Glans, journalist och dramatiker.
– Den första jag ringde var Zacke. Han skriver så bra texter. Jag är ingen rapparbrud, men Zacke tycker jag är svinbra, säger Gunilla Röör.
Syftet är att lyfta frågan utan att ta ställning, men framför allt ge publiken möjlighet att fundera över det som just nu pågår i länet.
– Både Sverker Sörlin och Po Tidholm har varit inbjudna gäster förut. Båda har skrivit böcker om norra Sverige och kommer att bidra med sina perspektiv. Sverker Sörlin har också nyligen kommit ut med en bok om Snö. Så jag tänker att vi kommer att prata en del om snö, säger Gunilla Röör.
Amanda Glans är inbjuden eftersom hon har mycket mer att berätta utifrån de intervjuer hon gjort – intervjuer som saxats ihop till ett manus tillsammans med regissören Andreas Kundler.
– Jag tycker det är viktigt för en teater att ibland kliva ner i samtiden. Pjäsen kommer kanske inte vara aktuell om några år, men det kändes viktigt att lyfta denna stora utveckling ur ett mänskligt perspektiv. Det hade varit fegt att inte göra det, säger Gunilla Röör.
Eftersom hon själv kommer söderifrån har det varit en lärotid att bosätta sig i en industristad och ett helt nytt län.
– Ibland slås jag av att dessa stora industrier och Luleå hamn funnits här så länge. Däremot tycker jag personligen att det är konstigt att det bara talas om tillväxt och inte ett dugg om hur vi kanske måste ställa om med tanke på nästa generation. Dessutom finns ett närmast kolonialt sätt att se på norra Sveriges naturtillgångar. Det är en plats man bara tagit ifrån sedan Gustav Vasas tid, utan att egentligen få så mycket tillbaka, säger Gunilla Röör.