De amerikanska shockrockarna W.A.S.P hade sin allra första show i Los Angeles 1982. Bandet skapade stora rubriker när de besökte Sverige för tre spelningar i oktober 1984. Frontmannen Blackie Lawless gjorde sig känd för att kasta rått kött på publiken under konserterna. Och skarp kritik kom bland annat från det kristna hållet.
Nu, 30 år senare, är W.A.S.P aktuella med jubileumsturnén 30 years of thunder och biljetterna till spelningen på Kulturens hus imorgon har sålt riktigt bra. Men vad är det som gör att vi vill se Tom Jones vicka på samma rumpa som han charmerat damerna med för 40 år sedan? Och vad är det som gör att Luleåkalasets Leif Renholm de senaste åren haft ett medvetet nostalgitänk med Bonnie Tyler, 10cc och Twisted sister?
– Det är som med all annan nostalgi. Vi har alltid haft ett behov av att träffa gamla vänner och se om gamla filmer, säger KG Johansson.
KG var tidigare professor i rockmusik vid Musikhögskolan i Piteå och titulerar sig idag som musiker. Han har även skrivit en lång radda musikböcker samt några skönlitterära verk. Varför viss musik lockar storpublik även efter sitt bästföredatum, har han en klar uppfattning om.
– Jag har märkt bland vänner, musiker och även hos mig själv, att musik man växer upp med har en förmåga att sätta sig. Den betyder något speciellt. Framför allt den musik man lyssnar på i puberteten, då man kanske brukar finna sig själv, ta de där första stegen bort från sina föräldrar. Den musik man fastnar för då, har visat sig betyda extra mycket för resten av livet.
Gäller det här bara en viss typ av musik?
– Det är klart att det märktes mer om det var en ny våg av musik som kom. Den satte än djupare spår, som när punken kom. Den musiken har ju påverkat på det sättet att det bildades otroligt många ringar på vattnet, säger KG och fortsätter:
– Men även musik som inte var lika banbrytande gjorde avtryck. Det sitter inte i musiken utan i den som lyssnar. Är man 13 år och håller någon i handen till en viss musik så spelar det ingen roll om den är kvalitetsstämplad av kritikerkåren eller inte.
När KG växte upp var det Jimi Hendrix, Bob Dylan och The Beatles som gällde. Band som än idag håller och som hela tiden får nya lyssnare.
– Jag tror även att det ens föräldrar lyssnade på kan bidra till att man börjar intressera sig för gamla band och väljer att gå på sådana konserter. När min dotter var tio år gav jag henne en Beatlesskiva. Den blev först bara liggandes, tills hon plötsligt började lyssna på den – och allt annat de gjort – som besatt.
Tror du dessa nostalgikonserter kommer funka i samma utsträckning längre fram?
– Ja, jag tror absolut att det kommer finnas band som kommer ha jubileumskonserter. Jag är säker på att en sådan som Britney Spears kommer ha det. Eller det har hon ju redan. Det blir så in i helsikes stort kring vissa artister idag och det kommer de definitivt kunna leva på.
Brittiska Slade spelar på Kulturens hus torsdag den 1 november.