Trafikverket har inlett sitt arbete med att sänka vägbanorna på genomfartslederna i Kyrkbyn. Syftet med projektet är att kyrkstugorna ska skyddas från fukt samt väta och bevaras.
– Stugor står nere i marken och att försöka bevara den timmerkonstruktionen är svårt när husen står i backen. Projektet behövs för att bevara kyrkstaden, säger Nils Harnesk, arkeolog samt avdelningschef för kulturmiljö på Norrbottens museum.
I samband med arbetet har arkeologerna fått en möjlighet att undersöka det som finns under vägbanorna och bevara eventuella fynd. Vanligtvis syftar kulturmiljölagen i första hand att fynd ska bevaras på plats i marken – men här bedöms andra samhällsintressen som viktigare.
Förra året påbörjade förundersökningar i hopp om att hitta fornlämningar. Först ut att renoveras är Rutviksvägen och där hittades rester efter en kyrkstuga som stått där enligt 1817-års karta och en trolig avfallsgrop.
I slutet av undersökningen hittades även en brunn. Tidigare har bara en annan brunn påträffats 2018 i området.
– Brunnar kan vara intressanta tidsdokument. Här kan man anta att de har fyllt igen brunnen och sedan byggt något ovanpå. Då blir det till en tidskapsel, troligtvis är det mycket vatten kvar i botten och fuktig jord, som blir det ganska syrefattigt och det bevarar det en del.
Har undersökningarna gett er ny kunskap än det ni visste innan?
– Snarare har de kompletterat bilden av livet i Gammelstads kyrkstad. Det som har varit intressant är de här två brunnarna som vi har upptäckt. Det måste ha funnits brunnar när man vistades här, men det har vi inte hittat dem tidigare, så det är kul. Den vi har hunnit datera är relativt gammal, sen medeltid.
Harnesk menar att det är viktigt att undersöka och bevara dessa fynd för att få en förståelse varför människor samlades och levde på vissa platser.
– Vi får en insikt i det livet man levde i kyrkstaden för upp till 700 år sedan.
Nästa steg för museet är att göra analyser samt datera fynden.
– Undersökningen ska då ersätta det som fanns i marken, dels för att få ut ny kunskap men även för att bevara det som har framkommit. Fynden ska tas tillvara och man rengör dem, allting ska katalogiseras och registreras i vårt fyndregister, säger Nils Harnesk.
Nästkommande år kommer Trafikverket även sänka tre andra vägar och då kan arkeologerna fortsätta undersöka hur livet i kyrkbyn var förr i tiden.